Colivia de aur – Camilla Läckberg (recenzie, Editura TREI)

Părerea mea sinceră e că această poveste este exemplul perfect ce face diferențierea dintre dragoste și obsesie. Nu-s vreo tinerică, nici foarte romantică sau sentimentală din fire, dar cred în dragostea la prima vedere și în dragostea aia care învinge tot. Sunt rare exemplele, e adevărat, dar știu că există.

Nu cred în schimb că poți fi îndrăgostit de un om după ce ai trăit alături de el 10, 15 ani. Poate doar dacă ești prost sau lipsit de orice viziune. Și, mai există și posibilitatea să fii bolnav. Atunci intervine obsesia și ești incapabil să realizezi că ai o problemă.

N-o să contest că-ți poți iubi partenerul o viață, din contră, probabil cu cât trece timpul îl iubești mai mult, dar fluturii ăia din stomac nu trăiesc mai mult de câțiva ani. Pasiunea, focul ăla de paie, trăirile intense care-ți permit să scoți la lumină frenezia și cele mai sălbatice fantezii mor repede. Rutina le sufocă. Dacă încercați cu orice fel de argumente să mă convingeți de contrariul, vă pierdeți timpul.

De asemenea, cred că e foarte important ca, oricât de implicat sau dedicat ai fi într-o relație, căsnicie, să nu-ți pierzi independența. Să nu permiți să depinzi total de un om. Să nu lași nevoia de a te simți împlinit și implicat într-o căsnicie să te transforme în ceea ce nu ești pentru a face pe plac celuilalt. Să nu renunți la visurile și aspirațiile tale în favoarea partenerului de viață. Pentru că o să te trezești la un moment dat că nu ți-a mai rămas nimic. Va veni o zi când n-o să mai recunoști persoana care te privește din oglindă. O să ajungi să te întrebi cine ești și pentru ce ți-ai irosit viața.

De ce se complac femeile în relații abuzive? Din comoditate, de frică, de lene. Motive se găsesc. Dar motivele sunt doar scuze. Așa că-s de părere că trebuie să fii tot timpul pregătit s-o iei de la capăt. Nu lua totul ca bătut în cuie pentru eternitate. Până când moartea ne va despărți și-a restrâns mult plaja de aplicare în zilele noastre. Nu lăsa capul jos niciodată și nu permite nimănui să-ți calce în picioare demnitatea. Nimic nu justifica acceptul de a renunța la a fi independent și pe propriile picioare. Nici dragostea, nici căsnicia, nici fericirea celuilalt, din contră. Nu-ți înghiți mândria, nu accepta să fii înjosit, umilit pentru că la un moment dat o să realizeazi că ai făcut toate astea din teama de singurătate și a fost în zadar: toate eforturile tale se pot nărui ca un castel din cărți de joc.

Este o poveste despre trădare, abandon și răzbunare. Este lupta unei femei doborâte de a-și regăsi identitatea și siguranța. Este despre noi începuturi și iertarea trecutului.

Primele o sută de pagini m-au scârbit puțin. Sunt feministă convinsă și probabil era firesc să fiu oripilată și revoltată de atitudinea personajului central, dar imediat ce explodează acțiunea am înțeles că autoarea a ales să meargă și să puncteze pe extreme: supus și slab versus independent și puternic.

N-am susținut niciuna dintre cele două variante. Nici pe cea care nu ripostează și se complace în a fi dominată, umilită și uitată pe ultimul loc mereu, nici pe cea care își urmărește răzbunarea fără a-și îngădui nicio limită, ci mergând până în pânzele albe.

Cred că ambele implică ideea de a-ți irosi timpul, timp pe care l-ai putea folosi mult mai bine trăindu-ți viața pentru tine. Nu pentru plăcerea altora, nici pentru pedepsirea lor. Dar e un exemplu bun atât pentru cât poate cineva să decadă cât și pentru cât de diabolică poate deveni mintea umană când umilința și trădarea îi testează limita rezistenței.

Ultima parte e ușor trasă de păr, nu prea mi-au părut credibile planurile și acțiunile personajului central și, cu toate că personajele feminine și vieților lor sunt genul de exemple „așa nu”, mi-a plăcut ideea promovată că oricând o poți lua de la capăt, că nicicând nu e prea târziu și că un șut în fund trebuie privit întotdeauna ca un pas înainte.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s