Pe urmele flăcării – Hafsah Faizal (recenzie, Editura Storia Books)

O mie de leghe și o mie de nisipuri. Pentru tine, de o mie de ori aș înfrunta soarele.

Dacă ești amator de basme sau ai chef de o poveste care să frizeze limitele fantasticului, atunci cartea aceasta este numai bună. Închide-ți logica într-o cutie, aruncă cheia și ești gata să pleci la drum, să simți arsura nisipului sau înghețul zăpezii sub talpă în căutarea adevărului și a magiei. Pregătește-te să fii surprins de personaje originale și misterioase, de legende aproape uitate și de intrigi cărora nici nu le bănui scopul.

Cartea este o aventură, o călătorie inițiatică în căutarea propriei identități, dar și a adevărului, este lupta dintre bine și rău în care, ceea ce poate părea crud sau slab la început, îți poate provoca surprize nebănuite până la sfârșitul poveștii, este despre descoperirea dragostei acolo unde nu te-ai așteptat vreodată s-o găsești, dar și despre a-ți explora sufletul și limitele iertării. Este o călătorie care promite un nou început, care promite dreptate și o lume mai bună. Este un basm care-ți îndeamnă inima la visare, la pozitivism și speranță. Este despre a nu te încrede în puterile nimănui decât în ale tale, este despre a găsi prietenia în oameni pe care ai fost educat să-i urăști. Este despre a ajuta fără a obține nimic în schimb. Este despre speranță și magia din noi. Iar sfârșitul promite o continuare la fel de plină de supernatural și fantastic.

Zafira pleacă în necunoscut, pe urmele dispărutelor Surori ale Veșniciei, pentru a căuta Jawaratul pierdut și a ridica blestemul ce-i amenință lumea. Are de dus cea mai grea luptă din viața ei de Vânător, în timpul căreia nu se poate încrede în nimeni și nimeni nu e cine pare a fi. Frăția ciudată care se leagă în această aventură devine mai trainică cu fiecare încercare la care este pusă și cu fiecare mister pe care-l dezleagă. Deși, inițial, se îndoiește de abilitățile și puterea ei de a reuși, fata realizează că aceasta este menirea ei și își depășește traumele și fricile cu ajutorul noilor ei prieteni. Spaima că va fi uitată și sortită uitării chiar de poporul pe care l-a salvat de la foamete, o întărește și o convinge să nu renunțe. Simte că singura șansă pentru lumea ei e ca magia să se întoarcă și să fie iar parte din sufletele oamenilor. Dragostea care-i înflorește în suflet o uimește și o bulversează mai tare decât toate misterele și grozăviile pe care le întâlnește pe pământul blestemat unde zace ascuns adevărul din spatele legendei.

Zafira și Nasir, Vânătorul și Prințul Morții, au fiecare câteo bătălie de câștigat în care să-și demonstreze lor însăși adevărata față a sufletului, neinfluețată de așteptările celor din exterior și de frica acțiunilor viitoare ale acestora. Unul trebuie să-și împace condiția de Vânător cu statutul de femeie, iar celălalt să-și ierte slăbiciunea și trecutul și să-și cultive compasiunea.

Avem de-a face cu personaje ce dezvăluie lumii o atitudine atent meșteguită de erou puternic, de neclintit, aspru si dur. Dar sub această carapace, sub armura aparentă a neînfricării și nepăsării, se zbat suflete traumatizate de pierderi și dureri personale din trecut, care se luptă cu propriul coșmar, vină și frică. Și tocmai aceste slăbiciuni și defecte le dau profunzime și credibilitate. Tot din cauza asta nu mă pot decide care personaj din această grupare e preferatul meu. Toți m-au surprins și mi-au câștigat simpatia. Iar modul în care și-au construit prietenia și și-au legat destinele m-a captivat total.

Lumea creată este, de asemenea, incredibil de atent detaliată: ținuturi surori, fiecare cu propriul blestem dar toate aflate sub aceeași amenințare, diversitatea de legende, mituri, culturi, legi, popoare și tipologii de caractere, diferențele climaterice, preocupările și interesele variate de la zonă la zonă, inima neagră din centrul care își întinde tentaculele întunecate, furând puțin câte puțin din spațiul și lumina, dar și din încrederea și siguranța oamenilor te captivează și îți provoacă atenția și concentrarea. Simți întunericul cum te învăluie, groaza provocată de Sharr e palpabilă, iar misterul pe care-l ascunde te atrage ca un magnet.

Dacă n-ați achiziționat cartea încă, nu vă pot sfătui decât să vă opriți în prima librărie și să vă faceți curaj să pășiți în Sharr.

Există o anumită frumusețe în haos, o anumită măreție în lucrurile incontrolabile.


Un gând despre “Pe urmele flăcării – Hafsah Faizal (recenzie, Editura Storia Books)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s