A de la abandon sau A de la altruism?

Primise un telefon cu câteva zile în urmă. Un jurnalist de la ziarul local o ruga să-și facă un pic de timp pentru a-i răspunde la câteva întrebări. Era interesat să scrie un articol despre acțiunea ei caritabilă privind copiii abandonați în maternitate și donarea de mâncare, haine și medicamente pentru ei. Spera ca aceasta să reprezinte un pas înainte, care să o ajute să convingă oamenii că acei copii merită mai mult decât nimicul zilnic la care fuseseră osândiți de niște părinți dezinteresați și iresponsabili.

S-au întâlnit într-o cafenea, în centru. Era un tip tinerel, cu un zâmbet timid, care după ce se prezentă și ceru două cafele, se scuză că mai are o întâlnire mai târziu și intră direct în subiect:

Reporter: De ce tu?
Eu: Eu pot fi oricine și ideea e ca eu să conving cât mai mulți dintre noi să se transforme în mine.

Reporter: De ce tu și copiii abandonați?
Eu: Pentru că, deși am propriii mei copii, și ei sunt ai noștri. Iar imaginea de la colțul străzii, cu un copil abandonat ce întinde mâna, nu ar trebui să ne reprezinte nici pe noi, ca țară, nici pe ei și viitorul lor, ca ființe umane.

Reporter: Ce vrei să schimbi?
Eu: Vreau să primească o șansă. Pentru că viața pe care o au momentan nu le oferă niciuna și nu e drept. Pentru că ne naștem egali și n-ar trebui să tragem pentru păcatele părinților. Vreau să schimb mentalitatea oamenilor și să-i ajut să nu uite că bunătatea este o caracteristică definitorie a omenirii.

Reporter: Cum crezi că poți schimba?
Eu: Prin spirit de echipă și eficiență. Dar mai ales, insuflând empatia și cerând ajutor. Familiile dezechilibrate din care provin n-ar trebui să fie baza după care să fie judecați acești copii. Nu e nici vina lor, nici a noastră că s-au născut. Dar sunt aici și sunt tot ai noștri.

Reporter: Care sunt marile necesități pentru copiii abandonați?
Eu: Mâncare, haine, un adăpost, un sistem medical. Pe scurt: lapte praf, scutece și vitamine.

Reporter: Care ar fi primordială, după tine?

Eu: Toate. Și în afară de hrană și scutece, care sunt absolut necesare, o sa vă spun ce înseamnă vitamina A, de exemplu, în primul an de viață, ca să înțelegeți cât e de importantă.

O cantitate suficientă de vitamina A asigură buna funcționare a întregului organism. Are efect antioxidant, ține nivelul colesterolului sub control. Contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijină sistemul imunitar și ne ajută să ne vindecăm mai rapid, în cazul unor infecții sau inflamații. Ne ajută să asimilăm calciul și să distingem culorile, ajută la formarea anticorpilor, sprijină sistemul digestiv și reproducător, menține sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților.

Farmacia La Preț Mic are prețuri bune și multe alte produse de îngrijire pentru bebeluși, apelăm la ei când primim donații în bani, pentru a-i transforma în lucruri utile și de ajutor.

Reporter: Înainte și după tine, care e diferența pentru copiii abandonați?
Eu: Deși suntem la început și diferența poate nu e mare, ea se poate măsura în zâmbetele bebelușilor ce cresc zi de zi protejați.

Reporter: Câteva cuvinte de final, ca o concluzie?

Eu: Cu siguranță nu salvăm lumea cu câteva pachețele, dar vă asigur că o să ajungeți acasă cu sufletul mai plin, poate mai înțelepți și un pic mai buni, iar experiența de la maternitatea locală m-a învățat să mă gândesc mai mult la ce am, să apreciez că am unde dormi, ce mânca și pe cineva să mă iubească. În ciuda abandonului și a singurătății, copiii de aici știu să zâmbească, au lumină în ochi și sunt atât de ușor de mulțumit. Nu cer mult, nu cer nimic de fapt, dar se bucură de un suflet cald pe care să-l simtă aproape și de câteva minute din timpul nostru. Pentru ei viitorul este întunecat și lipsit de speranță dar cu toate acestea știu să se bucure și să zâmbească, de câte ori cineva le trece pragul. O lume fără bunătate este macabră.

Reporter: Mult succes! Aștept să aud numai lucruri frumoase! Mulțumesc pentru timpul acordat!

Eu: Eu vă mulțumesc!

Articol scris pentru SuperBlog 2019 –  Proba 11. Vitamina Ta, Inițiala Ta, Povestea Ta

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s