Acolo unde cântă racii – Delia Owens (recenzie, Editura TREI)

Ce vede un pui când izbutește să iasă din ou?

Unora viața le oferă totul pe platouri de aur, alții primesc doar firimituri și li se mai fură și din ele din când în când.

Dar sunt oameni care izbândesc orice fel de obstacole ar întâlni. Sunt oameni care se descurcă chiar dacă n-au avut niciodată nimic, chiar dacă n-au găsit nicăieri sprijin. Sunt oameni care nu se dau bătuți orice ar fi și reușesc să facă singuri tot ceea ce-și propun pentru că nu renunță la pasiunile lor și își urmăresc visurile neîncetat.

Kya este un copil sărac, născut într-o familie numeroasă, cu un tată alcoolic și violent, și o mamă dărâmată psihic de viața grea din mlaștină. Căsătoria nu este ceea ce s-a așteptat. A renunțat la o viață decentă, într-o familie înstărită din oraș în favoarea dragostei, dar omul ales nu a reușit să-și țină promisiunile și băutura, jocurile de noroc și, mai târziu, războiul, l-au transformat într-un ratat, care și-a vărsat frustrările și amarul pe membri familiei de la cel mai mic la cel mai mare, fără părtinire.

Viața este prea greu de îndurat și, pe rând, mama și cei patru frați ai Kyei, dispar în lume în căutarea liniștii și a unui trai mai bun.

Micuța se trezește abandonată, la șase ani, în baraca din lagună, trăiește din ce găsește pe baltă, alături de păsări, și aproape fără alt contact cu exteriorul. Doi negri bătrâni și un băiat, unul dintre prietenii fratelui plecat, sunt singurii oameni cu care intră în contact.

Oamenii ce trăiesc în apropierea bălții nu o privesc cu ochi buni. Pentru ei, ea este diferită, o mică sălbăticiune analfabetă și murdară, un gunoi de mlaștină, fără nume și fără familie, un copil al nimănui, Fata Mlaștinii. Prejudecata și marginalizarea o fac să se îndepărteze și mai mult de comunitate și să se apropie mai tare de natură.

goana-dupa-pescarusiNatura o hrănește, o protejează, o educă atunci când nimeni altcineva n-o face. Cu fiecare an care trece rădăcinile ei se înfig și mai adânc în acest pământ sălbatic, singura mamă pe care a cunoscut-o. Miracolul vieții o fascinează și dezvoltă o pasiune pentru vietățile mlaștinii, urmărindu-le cu atenție evoluția, și, după ce este ajutată să învețe a citi, continuă să se perfecționeze singură, studiind cărți de specialitate și alcătuindu-și o colecție impresionantă din flora și fauna bălții.

Acolo unde cântă racii este locul în care se simte liberă, e locul în care nimeni n-o arată cu degetul și nimeni n-o obligă să facă nimic din ceea ce nu vrea. Acolo unde cântă racii este pentru ea locul pe care-l numește acasă și unde vrea să-și trăiască viața, departe de răutatea și egoismul lumii.

Neluând în seamă frica, trecutul și părerile străinilor, continuă să-și caute neîncetat propriul adevăr. Își hrănește setea de viață cu micile minuni ale bălții, ținându-și ascuns propriul trecut blestemat ca pe un urlet de fiară captiv în trup de copil părăsit. Învață să se ierte pentru presupusele greșeli ale trecutului și merge înainte, ordonându-și bucățile de haos numite viață, atât de strâns încât inutilitatea să nu mai găsească niciun locșor să se strecoare.

Își urmărește visul fără odihnă, pentru că știe, chiar dacă are și perioade când își mai pierde speranța, că, undeva sub cerul ăsta absurd și nedefinit, sub care a fost blestemată să trăiască, o caută cu disperare propria imperfecțiune perfectă.

Își va găsi Kya un bărbat adevărat, unul care plânge fără să se rușineze, care citește poezie cu inima, simte opera în suflet și face ce-i necesar ca să ia apărarea unei femei?

O carte scrisă foarte frumos care m-a surprins plăcut, cu povești de viață și de dragoste foarte realiste și cu multe lecții de învățat. O analiză a maturizării unui copil crescut fără îndrumare, care și-a cules singur informația, a interpretat-o în cel mai bun mod pe care l-a crezut de cuviință și a luptat din greu să depășească traumele trecutului, prejudecățile oamenilor și condiția socială.


Un gând despre “Acolo unde cântă racii – Delia Owens (recenzie, Editura TREI)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s