Prințesa de cenușă – Laura Sebastian (recenzie, Editura Storia Books)

Viața Theodosiei a început promițător. S-a născut prințesă, destinul ei era să conducă un regat, un regat binecuvântat de zei, un regat în care oamenii se nășteau cu promisiunea că vor putea stăpâni magia dacă se dovedeau destul de puternici, un regat în care viața se înfățișa ca un vis.

Dar visul este frânt odată cu venirea kalovaxienilor. Este obligată să privească neputincioasă cum Regina de Foc, mama ei, este ucisă și cum Kaiserul ia în stăpânire tronul. Pacea este doar o amintire, o amintire veche de zece ani ce pare imposibil de recăpătat. Theodosia e încă prințesă, una de cenușă, e doar obiectul ironiilor curtenilor. Darul magiei – puterea focului îi este interzisă și trăiește ca o prizonieră, târându-și durerea și martiriul pe holurile palatului pe care obișnuia să-l numească casă. Kaiserul o păstrează ca pe un trofeu, dar o pedepsește de câte ori rebelii astreni se revoltă. Fiecare cicatrice de pe spatele prințesei amintește de o încercare eșuată a astrenilor de revoltă.

E doar o mielușică în cușca leului. Dar supraviețuiește. De zece ani. Dar să supraviețuiască nu mai este suficient.

E obligată să facă lucruri care nu o reprezintă pentru a supraviețui. Nu-și va cere iertare pentru ele pentru că nu o definesc. Poate că au reușit s-o frângă în mii de bucăți, dar au transformat-o într-o sabie ascuțită și e momentul să riposteze și să lovească.

Ea e singura speranță a oamenilor din Astrea.

Înainte ca Astrea să fie cucerită, pietrele de spirit erau sacre. Erau scoase din peșterile aflate sub cele patru temple dedicate celor mai puternici zei și aveau proprietăți magice. Erau folosite de cei binecuvântați de zei, de Păzitori. Nu oricine devenea Păzitor, mulți înnebuneau căutându-și darul, dar era un risc pe care mulți și-l asumau. Acum astrenii sunt reduși la statut de sclavi ce muncesc în mine pentru a asigura pietre kalovaxienilor, dar aceștia nu le pot folosi pentru a elibera magie, le poartă ca pe simple bijuterii.

Theodosia trăiește între dușmani de zece ani. Fiecare clipă este un coșmar în așteptarea torturii și umilinței. E singură și supravegheată. Fiecare mișcare îi este urmărită. Singura prietenă este fiica omului care i-a ucis mama. Când apare șansa să-și schimbe soarta, inima ei este sfâșiată între loialitate și setea de răzbunare.

Ce va alege? Și cum? Cu inima sau cu mintea? Ce va cântări mai greu în balanță? Viața poporului ei sau ochii albaștri ai unui băiat?

Pentru zece ani a privit cum pământul țării ei este secat de magie și oamenii transformați în sclavi. E pregătită să meargă până la capăt pentru a-i salva și a-și recâștiga tronul. Timpul umilințelor a trecut, e timpul să-și arate adevărata față. Dar planul de seducție se întoarce împotriva ei și pare că ea este foarte aproape să cadă în propria capcană.

Multe eroine din cărțile de fantasy au, din punctul meu de vedere, o mare problemă ce te împiedică să empatizezi cu ele în momentul în care sunt construite ca fiind caractere puternice, hotărâte, cu puteri magice, personaje ce tind spre perfecțiune. Theo nu este o supereroina. Este maltratată de mică, umilită, măcinată de îndoieli și de frică. Are inima împărțită în două pentru doi băieți diferiți. Loialitatea este îndreptată atât către propriii oameni cât și către fiica celui mai mare dușman. Este nehotărâtă, șovăie în momentele decisive, este părtinitoare și influențabilă. Este manipulată de prieteni și slabă. Dar cumva reușește să facă ceea ce trebuie, chiar dacă nu-i iese din prima și chiar dacă trebuie să ducă multă muncă de lămurire cu ea însăși înainte. Nu acțiunea umple paginile cărții, ci gândurile, planurile și sentimentele lui Theo, care-s urmărite și analizate la sânge.

Este o poveste despre lupta dintre loialitate și răzbunare, dintre sfidarea destinului și înfrângerea propriei slăbiciuni cu riscul de a-ți murdari mâinile cu sânge, dintre alegeri dificile și dragoste.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s