Z, orașul pierdut: povestea amazoniană a unei obsesii fatale

eldEl Dorado. Orașul aurit. Himera care a înflăcărat imaginația a mii de exploratori. Fantasma poleită care a cerut tribut mii de vieți. Cred că majoritatea am auzit de El Dorado și capcana care s-a dovedit a fi pentru temerari și îndrăzneți. Un microb de care nu puteai scăpa. O dorință care-ți bântuia visele.

Dar doar sărăcia, nefericirea, înfometarea, canibalismul, crima și moartea păreau a fi singurele manifestări concrete ale regatului El Dorado.

Celor pe care vor să-i piardă, zeii le iau mai întâi mințile.

Îmi place să cred că vasta junglă amazoniană încă ne poate lua prin surprindere și încă are suficient potențial pentru a uimi chiar și acum în secolul 21. Și eu sunt fascinată de această întindere greu accesibilă și încă necunoscută în totalitate, unde civilizatia nu-și găsește locul, în care triburile duc un trai simplu, primitiv, dar încărcat de mister, învăluit în magia șamanismului. Ruinele de la Machu Picchu, Cuzco sau Tenochtitlan sunt locuri pe care merită să le vezi măcar o dată în viață.

Cartea scrisă de David Grann merge pe urmele unei enigme: dispariția învăluită în mister a marelui explorator Percy Fawcett în goana sa pentru descoperirea Orașului Pierdut Z. Autorul a devenit fascinat de celebrul colonel după ce a dat întâmplător peste câteva dintre jurnalele acestuia. Nu a fost singurul captivat de această poveste. Sute de oameni s-au simțit atât de inspirați de el încât au plecat în jungla amazoniană pentru a-l căuta.

Au mărșaluit ca nebunii până au căzut doborâți de oboseală, boli și foamete, atrași de năluca paradisului, vanitoși până în ultima clipă, dar morți.

În jurul lui Percy Fawcett s-a construit o adevărată legendă bazată pe numeroasele expediții ale neobositului colonel, soldate cu mulți morți, dar și cu reapariții și descoperiri neașteptate. O legendă ce a crescut, alimentată de misterul dispariţiei acestuia în timpul ultimei expediţii în Amazonia sălbatică din 1925, dar și de intrigi și multe încercări de a-i da de urmă. Toate terminate cu eșecuri, mulți dintre cei plecați în căutarea acestuia nereușind să se mai întoarcă. Jungla i-a oprit pentru ea.

movieDupă dispariția lui, expedițiile pentru elucidarea misterului au devenit un fel de sport, care a ambiționat sute de oameni să plece în Amazon pentru a-l căuta și a-l aduce acasă viu sau mort. A devenit o obsesie generală, o isterie la scară mondială. Oameni obișnuiți care plecau să facă lucruri extraordinare, lucruri pe care cei mai mulți dintre noi n-ar îndrăzni să le facă. Oameni atinși de un microb care le devora mințile.

Ferm convins de existența acestui oraș, leagănul unei civilizații demult dispărute, cu orașe megalitice ce ar fi stat la baza culturii sud-americane, Fawcett nu era la prima expediție pe acest teritoriu. Iadul de verdeață, cum era numit, îl obseda pe explorator de mai bine de două decenii.

Indienii erau singurii locuitori ai pădurilor tropicale aproape de nepătruns, dar colonelul era fascinat de misterul care învăluia acest ținut și se întorcea periodic în această sălbăticie periculoasă și primitivă. Ceea ce poate părea din exterior o expediție romantică, era de fapt un drum prin iad într-o climă înăbușitoare și umedă, populată de șerpi veninoși, nori de insecte periculoase, pești carnivori, viermi paraziți și triburi războinice din partea cărora nu știai la ce te poți aștepta. Jungla poate ucide în moduri la care nu te-ai fi gândit vreodată.

În 1911, este impulsionat de vești surprinzătoare despre descoperirea orașului dispărut al incașilor, Machu Picchu, cuibărit în Anzii peruvieni, de către americanul Hiram Bingham. Colonelul, vrăjit și  de poveștile pe care băștinașii i le spuneau despre orașe ascunse, cu străzi pavate cu argint și clădiri îmbrăcate în aur, a explorat jungla amazoniană mai mult decât oricine altcineva, a fost probabil cel mai mare expert în America de Sud. Dar aceleași lucruri care l-au transformat într-un explorator capabil, i-au adus și sfârșitul: furia de nestăpânit, ambiția, izolarea, metabolismul puternic ce dădea senzația celorlalți că nimic nu-l afectează sau doboară. Curiozitatea, îndrăzneala, curajul l-au transformat într-un autodidact rebel și excentric de care ceilalți se temeau.

Fiecare an petrecut în jungla îl transformă într-un fanatic, devenind din ce în ce mai dur și mai determinat. Chemarea sălbăticiei s-a dovedit a fi irezistibilă pentru el.

În Rio de Janeiro, Fawcett a găsit o relatare din 1753 a unei de mult uitate descoperiri a ruinelor unui monumental oraș de piatră; nu există nicio evidență că acel oraș a mai fost vizitat de altcineva, dar pentru el a reprezentat dovada că ceea ce credea era adevărat.

Die versunkene Stadt ZÎn ciuda mentalității vremii care îi situa pe indienii din Amazon pe o treaptă mult inferioară rasei albe, europene, Fawcett este un deschizător de drumuri și o minte deschisă. Este împotriva exterminării populației băștinașe și promovează pacea și înțelegerea, de multe ori riscându-și viața. Pleacă în junglă cu daruri pentru locuitorii de acolo și încearcă prin mijloace pașnice să stabilească o legatură prin care să poată comunica cu ei.

Mori dacă trebuie, dar nu ucide.

Obligat să-și amâne explorările din cauza Primului Război Mondial, la care s-a simțit obligat să participe, colonelul revine în junglă la sfârșitul acestuia și simte că, ajuns deja la 57 de ani, aceasta ar putea fi ultima sa șansă să-și vadă visul cu ochii. Pleacă în aventura vieții însoțit de încă doi bărbați; unul este fiul său, Jack, în vârstă de 21 de ani, iar celălalt cel mai bun prieten al acestuia, Raleigh Rimell. Ultima scrisoare a scris-o la cinci săptămâni după plecare, apoi nimeni nu i-a mai văzut. Au existat nenumărate zvonuri și speculații. Unii spuneau că au fost uciși de indienii războinici, alții credeau că au murit de foame, alții de boli, unii credeau că au ales să rămână să trăiască în junglă printre indieni, pe când visătorii și-au imaginat că și-au atins țelul, au găsit legendarul Oraș Z și au ales să rămână acolo. Cert e că misterul expediției lor a rămas neelucidat.

Pentru amatorii de nonficțiune, dar și pentru cei captivați de civilizații dispărute, stil de viață primitiv și locuri noi de explorat, cartea este foarte interesantă. Este atent și meticulos documentată, bogată în informații inedite despre teritoriul și stilul de viață din junglă. Un caz real despre obsesia de-o viață a unui om și aventura sa în neîmblânzitul Amazon, în care suspansul și misterul se împletesc cu istoria și geografia.

Autor: David Grann

An aparitie: 2019

Editura: ART

Nr pagini: 350

Nota mea: 9/10


2 gânduri despre “Z, orașul pierdut: povestea amazoniană a unei obsesii fatale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s