Sadie – Courtney Summers (recenzie, Leda Edge)

Se întâmplă foarte des ca fetele să fugă de acasă.

De ce? Câteodată fără motiv, din teribilism și altădată e, pur și simplu, ultima soluție pentru a continua să respire.

N-o să vă spun multe despre acțiunea cărții doar că atinge câteva subiecte delicate care, oricâte povești de genul ăsta citesc, continuă să mă impresioneze și să mă bântuie, și nici nu vreau să dau spoilere.

Jumătate dintre personaje sunt oameni cu probleme psihice. Adolescenți traumatizați și abuzați, mame denaturate și dependente de droguri sau pedofili.

Pe scurt, e vorba despre două adolescente, surori, Mattie ucisă, caz nerezolvat, și Sadie dispărută, caz neinteresant. Bunica de împrumut a fetelor se roagă de un reporter să i-o aducă acasă pe cea rămasă în viață.

Sadie are un nume prolific pentru o viață tristă. S-a născut și a trăit într-un loc uitat de lume din care n-ai scăpare oricât te-ai zbate. Singur nu poți ieși. Ești condamnat pe viață. Sadie e ca un ciob prea ascuțit care se zbate să supraviețuiască și reușește, fără să vrea, doar să-i rănească pe ceilalți, dar mai ales pe ea. Oricât s-ar strădui, oricât ar încerca simte că nu este suficient.

Un copil care crește alt copil.

Nu vrea să-i rănească pe cei pe care-i iubește dar reușește oricum. Nu-i e ușor să se exteriorizeze. De fapt, îi e aproape imposibil. E stângace, timidă, bâlbâită, interiorizată, traumatizată. Dar își iubește sora și vrea răzbunare. Vrea să fie sigură că ce li s-a întâmplat lor nu vor mai păți și alți copii. Vrea să rupă cercul vicios și să scoată din joc veriga putredă. Definitiv.

Moartea lui Mattie a fost ultima picătură. A suportat cu stoicism tot ce i-a aruncat viața, dar când moartea i-a luat tot dintr-o singură lovitură, răbdarea ei s-a sfârșit. Dacă viața o provoacă, va lupta.

Nici Sadie, nici Claire, mama ei, nu sunt personaje de care să te atașezi. Fiecare luptă cu anumite probleme și traume. Amândouă își dosesc scheleții în dulap și aleg tăcerea. Sadie caută răzbunarea, Claire iertarea. Dar pentru unii e prea târziu.

Cum îi ierți pe cei care ar fi trebuit să te protejeze, dar n-au fost capabili s-o facă? Cum îți ierti ție propriile greșeli făcute cu bune intenții? Cum ar putea un copil să gândească și să acționeze ca un adult? Cum să ia decizii pentru care n-a fost pregătit? Cum decide ce-i bine și ce-i rău? Pe ce drum alege să meargă mai departe când experiența lui de viață e aproape nulă și are și responsabilitatea altui copil pe umeri? Cum continuă când știe că la capătul drumului nu îl mai așteaptă nimic? Cum se motivează?

Dar Sadie luptă.

Când te gândești la un adolescent, îți vin în minte furtuni de nisip iscate din nimic, adevărate dezastre, tornade în continuă mișcare, ce dezlănțuiesc haosul, dar nu e cazul lui Sadie. Ea a fost nevoită să se nască responsabilă.

E greu când nimic nu e stabil în jurul tău. Nimic de care să te agăți, nimic care să-ți retrezească speranța. Zâmbetul care i-a insuflat curaj și rezistență a dispărut, șters de monstruozitatea unuia ce se numește om. Când a pierdut zâmbetul și-a aruncat toată viața la gunoi. Orice lucru care a definit-o a fost găsit în tomberonul din spatele rulotei unde a crescut.

Și apoi? Încotro s-o ia? Pentru ce să mai trăiască? Mattie era toată lumea ei. Viitorul fără ea nu sună deloc bine. Toate visurile ei au murit odată cu Mattie. Aerul i-a fost refuzat lui Mattie, un monstru are dreptul să calce pe pământ, lui Mattie i-a fost permis doar să fie îngropată în el. Viitorul s-a destrămat când Mattie a dispărut. Nimic n-o mai atrage. Fuge de amintiri, fuge de trecut, fuge de tot ce i-a fost aproape. Sadie suferă, asta a învățat-o viața cel mai bine să facă. Atât i-a oferit. Atât i-a fost sortit.

La ce să mai spere? La o dragoste la prima vedere? Care ar fi sensul? Dragostea presupune atingeri și apropieri. Iar ei astfel de lucruri îi repugnă și-i dezgroapă tot disprețul și scârba de care a fugit de la 11 ani.

Unde să caute sprijin? Pe ce să se bazeze? Pe cunoștințe de-o viață, blajine și bine intenționate, care au dat impresia că sunt aproape dar au ales să-și întoarcă privirea în momentele grele? Pe mame dispărute și lașe, rătăcite prin lume la vânătoare de droguri și bărbați? Pe străini?

Nu poți cumpăra oamenii folosindu-te de suferința ta.

Cum a rezistat 19 ani? Nu mai știe. Nu mai vrea să-și amintească. Știe un singur lucru…dacă Mattie ar trăi, ar lua-o de la capăt și de o mie de ori. Dar Mattie nu mai e și ea e aici, acum, singură.

Și nimeni nu prezintă încredere, nimeni nu oferă siguranță. Doar pe propriile forțe se poate baza. Iar fuga ei nu urmărește fericirea. Fericirea n-a fost niciodată o opțiune pentru ea. Dar ar putea găsi liniștea. Și-ar putea clăti conștiința. Ar putea să ia viața unui monstru pentru siguranța unor nevinovați.

Uneori nu știu ce-mi lipsește mai mult: tot ce-am pierdut sau tot ce n-am avut vreodată?

Sadie mi-a frânt inima. Mi-aș fi dorit un pic de noroc pentru ea, dar ăsta nu-i un basm.

Mi-aș fi dorit să mi-o pot imagina fericită sau măcar resemnată ori liniștită, dar nici măcar atât nu pot.

Mi-o pot imagina undeva sus, pe un nor pufos, înconjurată de o lumină caldă, probându-și zâmbetul pentru prima dată, multumiță să-și strângă sora în brațe. Nu pentru o clipă. Pentru totdeauna!

But life is such a bitch. Niciodată nu te lasă să scapi prea ușor.

Iubirea ne pune în mișcare. Iubirea e un lucru derutant și complicat. Poate inspira egoism, altruism, cele mai mari realizări dintr-o viață de om, dar și cele mai mari greșeli. Poate aduce oamenii împreună la fel de ușor cum îi poate îndepărta.

N-o judecați pe Sadie prea aspru dacă vă întâlniți cu ea. E o fată curajoasă și pierdută într-o lume crudă!

Autor: Courtney Summers

An aparitie: 2018

Editura: Leda Edge

Nr pagini: 352

Nota mea: 8/10


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s