Și după….

E singur. Îi este teamă. Îi lipseşte soţia. Şi ştie că va muri curând.

În linii mari și pe scurt, cam aceasta e povestea pe care Musso construiește o carte despre stabilirea priorităților, despre efemeritatea vieții și implacabilitatea destinului. Nu e o lectură optimistă sau veselă, dar pune accent pe lucrurile care ar trebui să conteze și pentru care ar trebui să luptăm.

Ne îndeamnă să trăim clipa prezentă, să ne exprimăm sentimentele, să le arătăm celor dragi ce simțim pentru ei și să-i ținem aproape. Să petrecem cât mai mult timp iubindu-i, făcându-i fericiți și să nu lăsăm pe mâine nimic. Pentru că mâine nu ne aparține și poate fi prea târziu.

Musso dovedește încă o dată că e un familist convins și pune accent pe sentimente, pe valorile familiale, pe frumusețea și  bogăția sufletească în detrimentul muncii și al succesului material.

Nathan este un avocat faimos și de top, cu un cont gras în bancă. Dar viața n-a fost întotdeauna ușoară pentru el. A fost crescut de o mamă singură, emigrată în State, fără multe resurse materiale sau educaționale, care s-a zbătut pentru ca el să reușească să-și poată urma școala și să-și asigure un trai mai bun.

Succesul n-a fost ușor de obținut ci a presupus muncă și efort, dar ambiția i-a fost răsplătită.

Nu eşti tânăr decât o singură dată, dar de asta îţi aminteşti toată viaţa.

Dar a însemnat și sacrificii. Ce contează mai mult? Să-ți salvezi căsnicia cu femeia pe care o iubești si să-ți ții fiica sub acoperișul tău sau nici un caz pierdut și cele mai bune referințe profesionale?

ff20100917a3aPovestea de dragoste este deosebită. Nu cred în dragostea aceea care durează toată viața și care nu moare. Cred în relații care, după ce dragostea se estompează și pasiunea își pierde din intensitate,  se consolidează bazându-se pe compatibilitate, înțelegere, respect, comunicare și bineînțeles compromisuri decente.

Când începi să înveţi să trăieşti, e deja prea târziu…

Musso a reușit într-un fel în care doar el poate să mă convingă cu această relație. A descris-o ca pe una rară, acel gen de poveste care se bazează pe conceptul de suflete-pereche, oameni ce se cunosc de la o vârstă fragedă și devin dependenți unul de celălalt. Cu toate că merge pe clișee, cel al diferențelor sociale, al conceptului de singuri împotriva tuturor, reușește să-i dea și o nota de original și de modern prin stilul de viață și gândirea personajelor.

În realitate, nu ştim nimic, pentru că adevărul se afla în fundul abisului.

Dacă ai ști cu precizie că timpul tău pe pământ se apropie de sfârșit, ce ai face? Ce ai încerca să pui la punct pe ultima sută de metri? Cum ai organiza lucrurile pe care le lași în urmă? De cine te-ai despărți cel mai greu? Către cine s-ar îndrepta toate gândurile tale? Cum ai încerca să suplinești viitoarea lipsă fizică din viața oamenilor dragi? Ce le-ai spune? Care ar fi ultimul sfat pe care l-ai da?

Vei înceta să te temi dacă vei înceta să speri?

Cum îți pune Musso sufletul unui tată pe hârtie puțini autori reușesc. Pare evident că e la rândul lui tată și își iubește copiii. Înțelegi perfect tot ce simte Nathan. Grijile și părerea de rău că nu va mai fi acolo pentru a-și susține fiica. Că nu va fi acolo s-o vadă crescând și înflorind. Că ea va trebui să meargă mai departe fără el.

Toate zilele merg către moarte dar numai ultima ajunge la ea.

Are un final trist dar realist. Nu mi-a plăcut neapărat povestea, dar mi-a plăcut modul cum este scrisă și pe ce se pune accentul. Trăirile și gândurile personajelor sunt intense, profunde, bine redate și realiste. Acest roman a apărut după ce autorul a avut un grav accident de mașină, în urma căruia a devenit interesat de experințele celor ce susțin că s-au reîntors la viață din morți, așa cunoscutele near-death experiences. Cartea a fost și ecranizată și, pentru mine, a fost o încântare să-l redescopăr pe Musso, ca întotdeauna.

Autor: Guillaume Musso

An aparitie: 2007

Editura: RAO

Nr pagini: 288

Nota mea: 8/10


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s