James Clavell și inegalabila lui serie Saga Asiatică

Nu este un secret pentru nimeni că autorul meu preferat de ficțiune istorică este James Clavell. I-am citit prima carte în liceu şi de atunci în fiecare an recitesc ceva scris de el. E autorul care nu mă dezamăgeşte niciodată, nu contează de câte ori îi recitesc cartea. Singurul regret e că povestea se termină prea repede. Nu glumesc, ştiu că, în general, cărțile lui sunt nişte „cărămizi”, dar eu una nu mă satur de ele şi mereu îmi doresc mai mult.

Clavell s-a născut în Australia şi după 1963 s-a reorientat şi a devenit cetățean american. A scris romane, a făcut filme, a luat parte la al doilea război mondial şi  a fost chiar și prizonier de război.

A construit poveşti impresionante despre Asia, despre cultura asiatică, adevărate fresce ale epocii evocate, cu sute de personaje, cu legături familiale complexe ce urmează linia mai multor generații, personaje bine creionate, caractere puternice, oameni ce îşi înfrâng destinul, poveşti pline de aventură si aromă exotică, cu intrigi complicate și întortocheate, cu drame existențiale, cu schimbări radicale de soartă, cu strategii politice, militare şi comerciale la scară înaltă, cu poveşti de dragoste, cu lecții de limbă japoneză, de cultură, artă, tradiție, religie, mentalitate, stil de viață. Nu există compartiment pe care să nu-l fi atins.

Dacă citeşti măcar una dintre cărțile ce formează Saga Asiatică e imposibil să nu te îndrăgosteşti de Asia. E imposibil să rămâi imun la aroma ei unică și la modul cum o înfățișează autorul.

Tema comună a acestei serii este ciocnirea dintre civilizația vestică şi civilizația asiatică, începând cu epoca de debut a explorării și până la epoca contemporană. Clavell ne dezvăluie farmecul unic al Asiei şi cât de multe avem de învățat din această cultură, punând accent pe diferențele majore dintre Est şi Vest. Deşi cele șase romane au acțiuni de sine stătătoare şi se pot citi separat, sunt cunoscute ca Saga Asiatică datorită relațiilor de rudenie ce apar între personaje şi datorită focalizării acțiunii în spațiul asiatic.

Saga Asiatica este formată din şase poveşti şi la nici una Clavell n-a avut probleme cu inspirația.

#1 Shogun

shNu este numai un bestseller, este o capodoperă despre istoria, cultura, tradiția, mentalitatea, stilul de viață și legile samuraiului. Este codul Bushido reinventat, transpus într-o poveste fascinantă şi spus pe limba oricărui european, explicat în detaliu pentru a fi înțeles de orice barbar sau anjin. E cea mai bună frescă a Japoniei feudale din toate timpurile. Acțiunea are loc în sec XVII, când o navă englezească eșuează în urma unei furtuni pe țărmul Japoniei. Este o perioadă tulbure, cu mari frămantari şi schimbări în conducerea țării. Blackthorne, pilotul englez ce supraviețuieşte naufragiului aterizează chiar în mijlocul jocurilor pentru putere, are parte de aventura vieții sale şi profită din plin. Japonia îl reinventează, îi oferă tot ce n-ar fi visat vreodată, îl învață să trăiască, să iubească, să lupte şi să spere într-un mod total diferit. Îi răstoarnă cu susu-n jos tot sistemul de valori morale, toate credințele şi toată educația europeană. Îl învață ce înseamnă să fii japonez şi samurai. Îi insuflă un cod al onoarei, al bunului gust şi al decenței. Şi îl face să-şi dorească din ce în ce mai mult. Japonia îi schimbă total percepția asupra lumii, asupra vieții și a morții. Personajul feminin din carte este unul dintre personajele mele preferate. Este cel mai feroce luptător deghizat într-o micuță păpuşă de porțelan, amabilă şi surâzătoare, politicoasă şi delicată, elegantă și fină, care, în caz de nevoie,  poate doborî cel mai temut războinic şi cel mai genial strateg.

Al doilea personaj care merită atenție este Toranaga, un puternic daimyo ce-şi urmăreşte şansa de a deveni Shogun. Unul dintre cele mai inteligente şi puternice personaje întâlnite într-o carte de ficțiune istorică.

Shogun este cartea mea de suflet care m-a făcut să descopăr Japonia şi m-a învățat s-o iubesc. E singura carte pe care aș putea s-o recitesc la nesfârșit fără să mă plictisesc vreodată.

Only by living at the edge of death can you understand the indescribable joy of life.

#2 King Rat

king-rat-13tradus sub titlul de Changi la noi, este debutul literar al lui Clavell. Are la bază propria experiență a autorului din lagărul japonez, unde a fost captiv şi a suferit mult, şi urmăreşte lupta pentru supraviețuire a unor prizonieri de război de diferite naționalități într-un lagăr japonez din Singapore. Unul dintre personajele principale, Peter Marlowe este chiar întruchiparea autorului. Clavell a reuşit cu această poveste să creioneze câteva personaje originale şi să expună cât este dispus să rişte un om pentru a supraviețui.

Poveştile din lagăr sunt cutremurătoare, dar autorul le îndulceşte cu mult umor şi cu personaje spumoase. King, un caporal american, ce se ocupă cu diverse afaceri de contrabandă interzise de politica lagărului este personajul ce asigură mare parte din farmecul cărții. Unele dintre aceste personaje apar şi în următoarea carte a seriei, Nobila Casa.

Those who are young will take risks which even the devil would pass by.

#3 Tai – Pan

tai-pan-10este a doua carte a seriei, are acțiunea plasată în Hong Kong, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, când americanii şi britanicii, după primul Război al opiului, se luptă pentru monopolul comercial din această zonă. Deşi nu-i un ținut foarte populat sau prietenos, este un loc propice pentru importul de mărfuri ce puteau lua drumul Chinei. China avea multe de oferit, dar nu era foarte deschisă la comerțul cu exteriorul și la relaționarea cu europenii, iar lupta pentru privilegii era acerbă.

Cu toate că personajele sunt numeroase, două ies în evidență şi sunt urmărite pe tot parcursul poveștii. Dirk Struan şi Tyler Brock, deținatorii celor două companii ce concurează pentru monopolul comerțului. Ambii sunt foşti căpitani de vas, adevarați lupi de mare, contrabandişti, pirați, care încearcă prin mijloace onorabile şi mai puțin onorabile să-şi impună supremația pe piață. Lupta lor nu are la bază doar considerente profesionale, ci este strâns legată și de drame personale. Compania din Nobila Casa este moștenirea pe care Dirk Struan, recunoscut ca şi Tai-Pan, a lăsat-o urmașilor.

Gods are like people. They believe anything if you tell them right way.

#4 Nobila Casa

nbne aduce în epoca contemporană şi urmăreşte eforturile urmaşilor Tai-Panului Dirk Struan de a salva moştenirea şi compania familiei. Începând cu această carte, Clavell sudează personajele de cărțile anterioare prin legături de familie și descendență. Autorul recunoaște că a plecat cu gândul să scrie povestea a doi americani, care ajunși în Hong Kong și-au pus în gând să distrugă compania Nobila Casa, dar și să trăiască o gramadă de aventuri și să exploreze ținuturile. Recunoaște, de asemenea, că inspirația în cazul acestei cărți a mers mai greu decât în cazul celor anterioare. Este, totodată, și cea mai voluminoasă parte din serie.

 

When the Dragons belch, all Hong Kong defecates.

#5 Gai – jin

CVT_Gai-Jin_3640a treia cartea din sagă, ne poartă în trecut, la douăzeci de ani după acțiunea din Tai-pan și urmărește povestea lui Malcolm, un descendent al primului Tai-Pan. Povestea este construită pe două planuri, unul ce aprofundează povestea străinilor din comunitate, a gai-jini-lor, și celălalt ce înfățișează comunitatea japoneză din Yokohama. Relațiile între cele două rase sunt destul de sensibile şi nesigure, bazate pe neîncredere și suspiciune. Este încă o carte ce oferă un amalgam de detalii inedite despre mentalitatea și stilul de viață japonez, începând cu preferințe culinare și terminând cu strategii politice.

 

Put not your trust in bloody princes, they can plead expedience.

 

Mă opresc la acestea cinci şi vă îndemn să încercați măcar una. Toate cărțile se bazează pe fapte reale și majoritatea au avut ecranizări de succes.

E păcat să nu-l citești pe Clavell măcar o dată-n viață, e mare păcat și mare pierdere!

 


Un gând despre “James Clavell și inegalabila lui serie Saga Asiatică

  1. Spre rușinea mea, nu am citit nimic de la autor, deși biblioteca mea are cărțile lui. Mă tentezi foarte tare acum, mulțumesc pentru recomandare! ❤

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s