Fata dinainte

O casă perfectă? O casă care să te înțeleagă? O casă care să-ți ofere toate condițiile? O casă care să-ți potrivească apa caldă la duş? O casă în care să te simți în siguranță ca într-o fortăreață? O casă cu o chirie modică? Dar care vine cu anumite condiții. Care solicită să nu aduci cu tine decât strictul necesar? Care te obligă să completezi un chestionar interminabil cu întrebări deplasate? Cum ți-ar părea? Te-ai descurca?  Ar fi prea mult pentru tine? Ți s-ar potrivi mănuşă?

Cine nu şi-ar dori o casă la cheie? Dar totul vine cu un preț! Iar când prețul nu se rezumă la bani, lucrurile iau întorsături nedorite.

Povestea alternează capitolele din perspectiva a două femei: Emma, care a închiriat casa, cândva, în trecut şi Jane, actuala chiriaşă. Atât Emma, cât şi Jane se confruntă cu traume căpătate în urma unor întâmplări nefericite. Ambele au ales locuința şi au acceptat stilul impus de viață de către proprietar, căutând un refugiu, sperând la un nou început.

Când Jane află că Emma a murit chiar în această casă, curiozitatea o împinge să afle mai multe. A fost un accident? Crimă? Sinucidere? Casa are un efect nefast asupra chiriaşilor? Aruncă un blestem asupra tuturor ce vin în contact cu ea?

E, oare, bântuită?

Casa este o lucrare de arhitectură modernă, premiată şi recunoscută ca valoroasă şi inedită în stil minimalist. Dar oare ce secret îngrozitor ascunde? Oare toată această grandoare pe care ostentativ o afişează a fost obținută cu un tribut de sânge?

Ambele femei experimentează o relație atipică şi toxică cu excentricul proprietar al casei, Edward, care avea şi meritul de a fi proiectat casa.

Plecată pe urmele misterului ce învăluia moartea Emmei, Jane se afundă într-o lume plină de minciuni, de suspiciune şi frică. Jane, de altfel, a fost singurul personaj care mi-a câştigat până la sfârşit simpatia. Chiar dacă nu i-am susținut toate alegerile şi deciziile, a rămas verticală şi nu şi-a pierdut capul.

Genul de relație impusă de Edward mi-a părut inaccepabilă pentru orice femeie care-şi respectă libertatea de gândire şi mişcare. Niciunul dintre personajele masculine n-a fost pe placul meu.

Cartea e un amestec de elemente de thriller psihologic, comportamente  sexuale deviante, mister, suspans şi naratori în care nu poți avea încredere, condimentată cu multe răsturnări de situație.

Măştile cad una după alta, şi cu fiecare mască scoasă credibilitatea personajelor se reduce. Apar personaje cu personalități ascunse şi bolnave, cu vieți paralele şi secrete ascunse sub un paravan bine construit al minciunilor. Un thriller construit pe jocul manipulării, pe fetişul voaiorismului, pe puterea negativă a  suferinței netratată şi mascată care distruge sufletul şi împinge la degradare, depravare şi autoînjosire.

Nevoia absurdă de atenție  este periculoasă şi poate determina acțiuni pe care să le regreți şi care să te oblige să-ți înghiți mândria.

Autor: J. P. Delaney

An aparitie: 2017

Editura: Litera

Nr pagini: 289

Nota mea: 7/10

Sursa foto: cinemagia.ro


4 gânduri despre “Fata dinainte

  1. Am auzit despre romanul acesta, dar pana acum n-am citit cu atentie despre el. Nu-mi pare rau c-am facut-o acum, caci prezentarea ma intriga si ma face sa-mi doresc sa o savure pe indelete.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mi-a placut mult cartea aceasta, am citit-o aproape fara sa o las din mana. Un thriller diferit de ce citisem pana atunci in principal datorita acestui personaj ciudat care este casa si a rolului lui.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s