Cu prețul vieții – O poveste despre curaj și supraviețuire la Auschwitz

Sunt zile când îmi este rușine că fac parte din rasa umană.

Din leagănul copilăriei, de la aroma bunătăților făcute de mamă şi bunică, direct în iadul lagărului de la Auschwitz, în duhoarea de carne arsă şi putreziciune, aceasta e povestea lui Max Eisen, un supraviețuitor evreu care a ales să-şi împărtăşească experiența lumii pentru ca grozăvia Holocaustului să nu fie uitată. Nu se vaită, nu se plânge, din contră, îți destăinuieşte cele mai bune tehnici adoptate şi încercate pentru a supraviețui infernului. Nu urăşte, nu învinuieşte, îți povesteşte lucrurile aşa cum se întâmplau fără să arate cu degetul, fără să acuze, fără să arunce piatra, cu calm şi cuvinte politicoase. Te îndeamnă să nu-ți uiți umanitatea, să nu laşi răutatea altora să te invadeze şi pe tine, să fii generos şi empatic şi să nu-ți pierzi niciodată speranța. Şi cel mai mult îşi doreşte să ştii. Să ştii ce s-a întâmplat pentru a nu se mai întâmpla vreodată.

Nu voi muri de tot.

Cartea nu e scrisă pentru a incrimina naziştii, ci pentru a se evita și combate discriminarea. E în memoria celor mulți şi inocenți, omorâți fără rost şi pricină, doar din cruzime. Pentru a nu fi uitați şi pentru a sta stavilă în calea unui posibil viitor tulbure. Este o mărturie care să împiedice istoria să se repete vreodată. Iar Max este un erou pentru că a supraviețuit, și nu doar că a supraviețuit, a reușit să învingă trauma și să-și trăiască viața, a fost deschis și n-a renunțat la un nou început. A luat-o de la capăt în ciuda faptului că totul i-a stat împotrivă. Singur, orfan, fără ajutor n-a cedat. A ales să trăiască în locul tuturor celor cărora lagărul le-a interzis viața.

Ce e de admirat este puterea lui de adaptare la orice situație. Nimic nu-l doboară. Găsește o soluție oriunde și se agață de ea. O poveste despre supraviețuire și curaj, care te învață că viața-i un dar ce merită apreciat și la care n-ai dreptul să renunți.

Max nu a trăit în ghetouri ca alți evrei din Europa, dar a fost umilit și marginalizat și înjosit și ostracizat chiar de oamenii alături de care își trăise viața până la izbucnirea războiului. Mentalitatea nazistă a fost impusă tuturor prin forță și teroare, iar evreii nu mai erau considerați egali de către ceilalți. Erau privați de drepturi și libertăți elementare, făceau parte dintr-o categorie inferioară și tratați ca atare.

Pentru ca răul să triumfe, nu e nevoie decât de câțiva oameni de bine care să nu facă nimic.

În momentul deportării în lagăr, evreii au schimbat această libertate de fațadă cu sclavia fățișă. Promisiunea muncii într-o fermă a fost minciuna nazistă care i-a urcat de bunăvoie și fără rezistență în trenurile morții ce aveau ca destinație finală iadul pe pământ.

Drumul în vagoanele pentru vite, închiși de vii ca într-un mormânt, e una dintre imaginile pe care nu le-a putut uita niciodată Max. Ajunși la Auschwitz au fost dezbrăcați de statutul de ființe umane și rebotezați cu numere. Ce-i diferenția era doar culoarea peticului cusut pe cămașă: maro pentru țigani, roz pentru homosexuali, roșu pentru prizonierii politici, verde pentru criminali și tot așa. Treapta cea mai de jos în această ierarhie pestriță o reprezentau evreii. Tehnicile naziste de exterminare se bazau pe dezumanizare, descurajare și devastare, atât fizic cât și psihic. Max face un amplu tablou obiectiv al activității lagărului și prizonierilor, al îndatoririlor, lipsurilor și strategiei de exterminare.

Viața lui Max ca sclav pe plantația Reichului începuse.

by-chance-alone-by-max-eisenEste incredibil cât de rezistent este corpul uman. Cum se poate adapta la munca silnică și la foamete, și cu cât de puțin poate supraviețui. În lagăr umanitatea este doar o amintire, cuvintele de ordine sunt privațiune, degradare, înjosire și supraviețuire prin orice mijloace.

Aceasta nu e doar povestea lui Max, e povestea a sute și mii de suflete nevinovate care n-au mai apucat să vorbească.

Max a rezistat drumului spre lagăr, muncii de sclav, foametei, bătăilor, pierderii familiei, transferurilor dintr-un lagăr în altul, eliberării, închisorii comuniste, a reușit ca în acest infern să rămână uman și generos, a reușit să lase coșmarul în urmă, și nu și-a pierdut speranța nici în cele mai grele momente.

Scriind această carte a îndeplinit ultima rugăminte a tatălui său:

Dacă supraviețuiești, trebuie să spui lumii ce s-a întâmplat aici.

 

Autor: Max Eisen

Editura: RAO

Nr pag: 256

An aparitie: 2018

Nota mea: 10/10


14 gânduri despre “Cu prețul vieții – O poveste despre curaj și supraviețuire la Auschwitz

 1. O carte ce m a atras încă de când i -am citit titlu, de altfel, titlul este cel care m a fãcut să îmi doresc să o citesc! Foarte frumoasă! Sunt captivantă de ceea ce am citit din ea, o voi achiziționa.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Am trecut-o pe wishlist ❤️
  Incep sa fiu tot mai atrasa de cartile ce ating ca subiect Al Doilea Razboi Mondial, desi la inceput le evitam, intrucat subiectul este unul dintre cele mai dureroase 😕

  Apreciat de 1 persoană

 3. Toate cartile ce au ca subiect Auschwitz mi s-au parut cutremuratoare, de-a dreptul ireale. Le citesti si plangi pentru soarta atator oameni nevinovati, pentru ce au fost pusi sa indure. O am in wishlist, trebuie sa o citesc. Multumim.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s