Ucide-l pe Tată!

de Sandrone Dazieri

Ce e inedit la cartea aceasta? Ce mi-a plăcut atât de mult? Unul dintre personaje, chiar dacă amândouă sunt fascinante, unul este special. Un idiot social, un claustrofob, un traumatizat care foloseşte droguri pe post de medicamente pentru a-şi înfrâna atacurile de panică, care şi-a reamenajat locuința în aşa fel încât să-i dea senzația de spațiu deschis pentru a fi capabil să stea în ea, ăsta-i personajul meu preferat din carte.

Cunoscut de publicul larg sub numele de „copilul din siloz”, Dante Torres este un bărbat trecut de 40 de ani, dar speriat, îngrozit de cel mai mic contact cu societatea. Coborâtul câtorva etaje este mai dificil decât escaladarea unui vârf muntos, atingerea unei alte persoane e de evitat, ca şi contactul vizual. După 25 de ani de tentative de acomodare şi integrare în societate şi cu prezența semenilor, încă îi este dificil să se comporte civilizat şi preferă singurătatea.

De ce? De unde atâta reticență şi neadaptare?

De la şase ani, de când a fost răpit, timp de 11 ani a trăit închis într-un siloz fără nici un fel de contact cu civilizația sau omenirea. Singura excepție de la regulă erau scurtele vizite pe care i le făcea Tatăl, monstrul care l-a răpit, l-a ținut captiv şi l-a „educat”.

În ciuda vieții cumplite şi a sechelelor cu care a rămas, este capabil să observe lucruri care celorlalți le scapă, datorită anilor petrecuți încercând să afle din mimica şi gesturile Tatălui dacă greşeşte, dacă urmează să fie pedepsit sau dacă pentru o zi va fi iertat. Este un fin psiholog ce poate interpreta gesturile, mimica şi ticurile umane. Pentru noi sunt lucruri care trec neobservate,  în timp ce pentru el sunt indicii care îl ajută să înțeleagă cu ce fel de om se confruntă. Datorită acestor abilități este folosit deseori de poliție pe post de consultant. Ca urmare a acestor intervenții a salvat mulți copii răpiți sau dispăruți. Este un personaj foarte interesant. Deşi nu are atitudinea unei victime, este o victimă care a reuşit să-şi reclădească cu dificultate viața pe ruinele unei copilării dramatice, lipind la loc bucățile ciobite de un nebun după o experiență inimaginabilă. Puternic şi slab în egală măsură, încăpățânat, ambițios, dar dezinteresat de orice contact cu umanitatea. Inteligent, dar inhibat din cauza trecutului. Un om al contrastelor puternice, un excentric, un inadaptat, un neînțeles, un sălbatic, dar unul special. L-am adorat chiar şi când îşi vomita cocktailurile medicamentoase. Am empatizat total cu neşansa lui, cu dificultatea lui de a se adapta, fără a-l compătimi, însă. E construit impecabil.

Ambele personaje principale sunt captivante. Amândoi au ceva defecte mintale, amândoi sunt victime periodice ale atacurilor de panică din motive diferite, dar, la sfârşit traumele lor găsesc un numitor comun în aceeaşi conspirație la scară largă, care nu e singura lovitură magistrală a autorului. Când crezi că ai descoperit tot, scoate şi ultimul as din mânecă şi te năuceşte definitiv.

Scris clar sub influența genului nordic-noir, romanul este un thriller psihologic captivant cu o intrigă complexă ce se întinde pe durata a jumătate de veac. Ceea ce porneşte ca un caz clasic de dispariție a unui copil capătă proporții catastrofale şi implicații teribile la scară mondială.

Colomba, celălalt personaj principal al cărții este o polițistă aflată, momentan, într-o vacanță impusă, datorată şocului suferit în urma dezastrului cu care s-a încheiat ultimul său caz. Deşi se gândeşte serios la demisie şi la părăsirea actualului job, se simte obligată să-şi ajute şeful când acesta o roagă să investigheze dispariția copilului.

Întâlnirea cu Dante, fostul copil din siloz, este inițial dificilă, niciunul neavând darul socializării sau al legării de prietenii, dar, pe măsură ce povestea se complică, relația dintre ei creşte frumos, cu promisiuni romantice de viitor.

Eroii noştri se văd prinşi fără voie într-o conspirație periculoasă care le pune viețile în primejdie şi îi transformă în fugari. Vor reuşi ei să dezlege ițele acestor dispariții misterioase? Vor reuşi să-şi învingă frica şi trauma? Vor reuşi să descopere identitatea Tatălui şi care este scopul urmărit de acesta?

Poate vă aşteptați să mă fi enervat încercarea autorului de a construi un cuplu din doi asociali, dar l-am plăcut atât de tare pe Dante, încât chiar mi-am dorit să-şi găsească fericirea alături de polițistă. Abia aştept să văd cum evoluează relația lor în următoarea parte a seriei….Ce??! Am uitat să vă spun că-i o serie? 😊Ops!


Un gând despre “Ucide-l pe Tată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s