Dispariția lui Daniel Tate

de Cristin Terrill

Dispariția lui Daniel Tate este o carte neobișnuită, o carte altfel, cel puțin pentru mine. Un young-adult cu elemente de thriller psihologic, cu răsturnări de situație, cu o intrigă ciudată și un narator ieșit din tipar.

Am făcut cunoștință cu autoarea, citind All our yesterdays și mi-a plăcut mult inspirația cu care a construit fantasy-ul. Dispariția lui Daniel Tate este complet diferită ca stil și gen, dar e la fel de surprinzătoare și te face să-ți pui multe întrebări despre ce e o familie, ce o definește și cât de importantă e comunicarea. Titlul original în engleză mi-a plăcut mai mult, e mai sugestiv și mai inspirat decât traducerea în română. Cartea este o încrengătură de secrete. Când crezi că ai descoperit ce era mai rău și periculos, alt secret își ițește capul și te aruncă iar în întuneric. Când ești convins că personaj mai malefic și duplicitar ca Daniel nu există, mai capeți un indiciu și te mai răzgândești o dată. Am bănuit vinovatul devreme doar mergând pe principiul că nimic nu e ceea ce pare, ci din contră. Nu identitatea vinovatului m-a luat prin surprindere, ci motivul care l-a determinat să facă ce a făcut.

Am citit un interviu dat de Terrill privind sursa de inspirație pentru această carte. Și se pare că realitatea bate cartea, așa de tare încât autoarea s-a văzut nevoită să adapteze și să modifice mult povestea reală pentru ca ficțiunea din carte să pară credibilă și să nu facă cititorii să ridice prea tare din sprâncene sau, chiar, să abandoneze lectura.

Daniel Tate a dispărut de acasă la vârsta de 10 ani, fără a lăsa nicio urmă. Familia lui înstărită se zbate, caută, suferă, fără niciun rezultat. Cazul rămâne nerezolvat. Anii trec. Și, după șase ani, un băiat traumatizat, ridicat de poliție de pe stradă și ținut pentru câteva zile într-un adăpost pentru copii, susține că este Daniel Tate.

Unde a fost în toți acești ani? Ce i s-a intâmplat?

Familia este încântată, cei doi frați mai mari, ce provin din prima căsătorie a mamei, Patrick și Lex, vin din America pentru a-l lua acasă, unde îl așteaptă mama și ceilalți doi frați.  Ajutându-se de bani și influență, îl trec repede granița și încearcă să-l reintegreze în familie. Totul pare a se rezolva și a se așeza de minune. Există o singură problemă. El nu este Daniel Tate.

Naratorul, recunoaște că este un maestru al înșelătoriei și admite în fața cititorului că de fapt, nu este Daniel, că nu trebuie crezut și că joacă doar un rol, impins de nevoia de confort și siguranță. Iar familia Tate pare adăpostul perfect pentru el.

După reîntâlnire, te întrebi cum de se pot înșela cei doi frați ai lui Daniel în așa hal. E adevărat că au trecut șase ani, dar o legătură de sânge e o legătură de sânge. Cum să nu-ți recunoști fratele sau, mai grav, fiul? Ce motive ai putea avea să accepți cu atâta ușurință un străin în propria casă?

Instalat în reședința Tate, Daniel începe să dezvolte afecțiune pentru fiecare dintre membrii acestei familii disfuncționale, care se afișează ca fiind perfectă, și, chiar dacă, la sosirea lui în casă, îți faci griji pentru siguranța celorlalți, la un moment dat, totul se răstoarnă și începi să te temi pentru viața lui Daniel. Din personajul care înșela, mințea și învârtea pe degete pe toată lumea, ajunge el însuși să fie cel păcălit și în mare pericol. Inițial, Daniel vede această familie doar ca pe o soluție temporară, de pe urma căreia să profite un timp, și pe care, e hotărât s-o părăsească repede. Dar, la un moment dat,  își dă seama că nu prea mai vrea să plece, că a început să se lege de ei emoțional.

Însă motivele de îngrijorare și de teamă rămân, pentru că cineva știe ce i s-a întâmplat adevăratului  Daniel când a dispărut, cineva care, probabil, chiar l-a omorît. Singura soluție pe care o vede este să elucideze misterul dispariției, neștiind în cine poate avea încredere și în cine nu. Și nu este ușor deloc, pentru că aparent fiecare membru al familiei pare determinat să țină de secretele sale cu dinții.

Nu știi niciodată ce gândește sau simte cu adevărat Daniel, pentru că minte mult. Dar te avertizează tot timpul. Toate afirmațiile pe care le face, ajungi să le întorci pe toate părțile deoarece ești avertizat, te previne să nu-i crezi povestea. Și, cu toate astea, eu l-am plăcut, pentru că, pentru un egoist mincinos și prefăcut, se implică destul de serios și pune mult suflet pentru a afla adevărul. Dintre membrii familiei singurul care m-a convins a fost Nicholas.

Despre final nu vă spun decât că mi-a părut foarte trist. Este o poveste despre familie, despre secrete și problemele cauzate de lipsa comunicării.


Un gând despre “Dispariția lui Daniel Tate

  1. Frumoasă recenzie, chiar imi place. Nu credeam ca va fi un baiat care se dă drept Daniel Tate, ma gandeam ca baiatul găsit e chiar el. E o carte carte care te ține in suspans și pare diferită de alte genuri psihologice

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s