Înainte sa fim ai voştri

de Lisa Wingate

Sângele apă nu se face!

Înainte să fim ai voştri m-a dus cu gândul la Trenul orfanilor. Alternarea cadrelor prezent-trecut, doi naratori: o bătrână şi o tânără, problema abuzului asupra minorilor şi o ficțiune construită în jurul unui caz real ce a zguduit opinia publică.

Nu ştiam de acest scandal, citind cartea m-am documentat un pic şi am aflat câte ceva. O rețea de răpiri şi trafic de copii, toate regizate de o femeie, Georgia Tann, cu puternice relații în mediul politic, în justiție, etc, care s-a întins pe perioada a trei decenii.

Cartea spune povestea a cinci frați ce intră în acesta rețea şi fie dispar, fie sunt vânduți sau „adoptați” de diverse familii înstărite. Povestea merge pe două fire narative: prezent, unde o familie e reunită şi trecut, unde este destrămată.

Perioada intermediară dintre răpire şi adopție e partea cutremurătoare şi şocantă. Copiii proveniți din familii sărace, fără educație sau destrămate, sunt ținuți într-un aşa zis orfelinat unde sunt înfometați, maltratați şi chiar abuzați. Personalul este ales „pe sprânceană”, iar copiii înrăiti unul față de celălalt şi „educați” pentru a fi docili față de supraveghetori şi viitorii părinți adoptivi.

Nu-mi pot explica şi nu pot înțelege cruzimea unor astfel de oameni față de nişte ființe atât de vulnerabile şi atât de fragede. După o astfel de experiență, în orice familie sau mediu ar ajunge, e clar că rămân traumatizați pe viață. Frica care răzbate din poveste, frica copiilor pare atât de reală, ca şi dragostea dintre frați. Caracterul lui Rill şi povestea ei m-au impresionat teribil şi e mult mai profundă decât povestea din prezent. Un copil atât de legat de familie, atât de dedicat, cu o mentalitate de adult şi de martir, crescut într-o familie iubitoare, în care a suplinit de multe ori rolul de mamă pentru cei patru frați mai mici, nu poate accepta pierderea părinților şi a copilăriei libere şi fericite pe care aceştia i-au oferit-o.

I learned that you need not be born into a family to be loved by one.

Cartea e dură, expune tipologii de oameni corupți, brutali şi fără suflet, dar are un final optimist şi plin de speranță. Coperta este remarcabil de inspirată şi m-a atras ca un magnet.


2 gânduri despre “Înainte sa fim ai voştri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s