#1Pendergast Relicva

de Douglas Preston

Un amalgam complex si bine construit de superstitii, mituri si stiinta. O combinatie terifianta intre un blestem preistoric si niste complicate experimente si analize stiintifice. Un criminal in serie ce infaptuieste crimele dupa un ritual malefic, un animal haituit sau un monstru flamand? Ce rau demonic bantuie culoarele subterane ale Muzeului National de Istorie Naturala din New York si ce i-a declansat furia?

Sunt captivata de istoria triburilor stravechi din bazinul Amazonului. Dintotdeauna am visat cu ochii deschisi sa vad lumea de pe terasele incarcate de mister si legenda de la Machu Picchu.

Tot ce ajunge inapoi in New York, in urma unei expeditii desfasurate prin jungla amazoniana este un set de cateva lazi incarcate cu artefacte si obiecte misterioase. Expeditia avea ca obiectiv descoperirea urmelor lasate de existenta unui trib preistoric, si, asa cum sperau unii dintre membrii, chiar dovada ca tribul inca exista, bine ascuns, beneficiind de ajutorul unui demon malefic ce statea de straja pentru a impiedica civilizatia sa inainteze in jungla.

Drumul lazilor din jungla pana la New York este presarat cu cadavre macelarite si decapitate, iar dintre membrii expeditiei nici unul nu mai ajunge in viata acasa. Printre relicvele ce poposesc la Muzeul National de Istorie Naturala este si o sculptura, migalos si detaliat realizata care il infatiseaza pe Mbwun, zeul dementei, un zeu salbatic si foarte temut de bastinasii din zona.

2019-01-13 11.25.49

Tribul Kothoga, obiectivul expeditiei, cunoscut ca avand indeletniciri supranaturale ce includeau sacrificii umane, avea abilitatea de a-l invoca si a-i folosi puterile in lupta cu triburile invecinate. In jurul statuetei, legenda a fost tesuta de vracii tribului, iar aceasta pare ca poarta blestemul cu ea oriunde ajunge. Incerca oare tribul sa scape de un demon malefic pe care nu-l puteau controla? E oare posibil ca odata cu lazile, un pradator feroce, inzestrat cu inteligenta umana si cu o forta incredibila, sa fii poposit in New York?

Fibrele in care erau invelite artefactele contin o cantitate foarte mare de hormoni, ce se regaseste, intr-o mult mai mica densitate, doar in hipotalamusul uman. Ce legatura e intre cadavrele ce apar in muzeu, macelarite, cu creierii imprastiati si hipotalamusul disparut si fibrele din lazi? Ce modificari morfologice s-au produs urmare a consumului din aceste fibre? Si ce legatura au ele cu ADN-ul uman? Un blestem detestat, dar necesar? O incercare disperata pentru a apara ambientul tribului in fata distrugerilor generate de constructorii de drumuri, de mineri si prospectori, o reduta malefica in calea civilizatie distrugatoare?

Mit sau evolutie degenerata? Demon primitiv sau criminal sociopat? Superstitie sau stiinta? Pendergast, agentul FBI, este intr-o cursa contracronometru pentru a descoperi criminalul. Vernisajul expozitiei Superstitii, la care sunt anuntati cinci mii de invitati arata ca o masa copioasa pentru agresor. Va reusi Pendergast sa opreasca macelul si sa salveze situatia?

Recunosc ca initial m-am pierdut un pic in explicatiile tehnice referitoare la complicatele procese de obtinere a secventelor ADN, dar autorul revine si, chiar daca nu esti si nici nu devii vreun expert in domeniu, ajungi sa intelegi cursul procedurilor si rezultatele.

Ideea centrala a cartii este inspaimantatoare si fascinanta, iar suspansul este bine dozat si creste cu fiecare pagina intoarsa.
Recomand, mi-a placut tare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s