Beartown #1 #2

de Friederik Backman

Momentele potrivite si locurile potrivite in viata unui om sunt rare si nu depind de noi, iar destinul e imprevizibil. Atitudinea potrivita, in schimb, e decizia ta si iti apartine. Ce e bine si ce e rau sunt intrebari fundamentale. Dar raspunsurile pot fi  influentate si diferite de la caz la caz, de la interes la interes si de la individ la individ. Omul este suma deciziilor sale. Pentru ce lupti, de care parte alegi sa te pozitionezi, te defineste ca parte a unui grup, isi pune amprenta pe nuanta ce o porti.

Nu poti controla actiunile si deciziile altora, dar poti fi stapan pe propriile ganduri si sentimente. Nu esti responsabil de faptele altora, dar esti responsabil de ale tale si trebuie sa-ti asumi deciziile. Educatia, cultura, mentalitatea sunt valori ce-ti definesc statutul ca fiinta umana.

Cultura este ceea ce incurajam si ceea ce permitem.

Spiritul de turma este larg raspandit, adoptat si alegerea fara batai de cap, dar nu poate spala o constiinta incarcata.

Cartea asta te obliga sa te intrebi cum ai reactiona in diverse situatii. Cum ti-ai proteja copilul? Cum l-ai ajuta sa depaseasca trauma? Cum l-ai educa? Cum i-ai insufla valorile morale? Ce l-ai sfatui? Ce ai fi in stare sa sacrifici pentru bunastarea viitorului lui? Pana unde ai inchide ochii? Cat ai accepta? De partea cui te-ai decide sa fii intr-o situatie care ti-a destabilizat siguranta zilei de maine? Pana unde ai proteja un copil vinovat? Cat de tare te-ai invinui? Cat de dur ai reactiona? Cat de adanc ai uri? Cat de aprig te-ai razbuna?

Dragostea unei mame nu are margini si nu poate fi conditionata. Suferinta propriul copil nu este o optiune de luat in calcul, orice ar implica. A face distinctie intre bine si rau, nu-ti poate influenta sprijinul ca parinte. Victima sau vinovat, e parte din tine. Nu esti de acord cu ce a facut, dar nu-l poti abandona. Sita prin care separi ce e corect si ce-i incorect nu functioneaza la standarde normale cand neghina e propriul copil.

Mi-au placut atatea personaje din carte, nici nu stiu pe care sa-l mentionez mai intai. Mi-a placut luciditatea si verticalitatea Ramonei in ciuda etichetei de batrana senila si alcoolica, mi-a placut curajul lui Amat, mi-a placut ferocitatea Mirei, mi-a placut maturitatea Mayei, mi-a placut loialitatea Anei, mi-a placut dedicarea si implicarea parinteasca a lui David. Am empatizat cu Peter, cu Sune, cu Janette, cu mama lui Kevin, desi mi-as fi dorit mai multa implicare de la ei. L-am iubit pe Benji la fiecare pagina. Si l-am adorat pe Backman pentru modul cum a scris povestea asta.

Cred ca toata povestea poate fi comprimata la un singur paragraf din carte:

Iubirea e greu de dus, cere sacrificii. Ura e simpla.

Us against you este continuarea si este la fel de buna ca prima. Nu povestea face cartea, ci modul in care este scrisa. Backman stie sa puna punctul pe i, nu scrie doar despre intamplari si fapte, scrie despre sufletul omului, despre trairile lui, despre emotii, despre temeri, despre mentalitati si prejudecati, despre vise si teluri, despre sperante si dezamagiri, despre alegeri, despre viata intr-o comunitate, scrie despre ele cu sinceritate maxima, despica sufletul in mii de bucatele si ti-l pozeaza din toate unghiurile posibile. Nu cauta scuze, nu cauta motive, nu da explicatii pentru ce se intampla, doar iti pune toate modurile in care poate reactiona un om pe tava si te lasa pe tine sa alegi care ar fi fost cea mai buna optiune, care ar fi fost cea mai buna sau rea alegere care putea fi facuta. Daca ai fi fortat sa alegi o parte, unde te-ai situa? Ce ai proteja? Pentru cine ai lupta? Ce ai alege? O minciuna usoara sau un adevar complicat? Cu cat greseala este mai mare, cu atat este mai greu de recunoscut, cu cat  urmarile sunt mai amare, cu atat mandria este mai greu de depasit.

Toata povestea se invarte in jurul unui club de hockey intr-un orasel uitat de lume, intr-un tinut rece si impadurit, ce pare ca in curand va disparea de pe harta din cauza lipsurilor: a banilor, a investitorilor, a sponsorilor, a locurilor de munca, al resurselor. Nu eram un mare fan al sportului inainte sa citesc cartile, nici n-am devenit dupa ele, dar am devenit un mare fan al lui Backman.

In Beartown, locuitori sunt oameni harnici, morocanosi, obisnuiti cu munca grea, cu viata aspra si, mai mereu, nedreapta. In Beartown, odata cu ultima zi de vara se termina si anul, deoarece aici anul incepe in septembrie in acelasi timp cu primul meci din campionatul de hockey. Beartown este un oras care se lupta sa supravietuiasca. Beartown e un oras in cadere, un oras ce a fost zguduit de un scandal, un oras care are nevoie de ajutor, un oras care refuza sa dispara, si care se vede nevoit sa se agate cu disperare de singurul lucru ce le mai inflacareaza inimile, singurul lucru care le mai tine speranta in viata: clubul de hockey.

De la an la an, oamenii din Beartown simt ca e din ce in ce mai greu sa-ti pastrezi locul de munca, simt ca iernile sunt din ce in ce mai grele, copacii sunt tot mai desi si casele tot mai rare, ca tot ceea ce produce micul lor orasel se varsa in bugetul oraselor mari, ca resursele le sunt secatuite, dar nu se intorc niciodata sa consolideze bugetul local.

People in Beartown know how to work, but they need somewhere to do it.

They know how to fight, but they need something to fight for. 

E un oras care doreste sa asigure viitorul copiilor ce se nasc si traiesc aici. E un oras care cauta o sansa pentru a se salva. Realitatea este atat de cruda, incat oamenii au nevoie de ceva care sa echilibreze balanta, au nevoie de ceva care sa le dea speranta. Hockeyul este doar un sport, dar pentru ei este singurul care mai poate rasturna situatia, este singurul care i-ar putea ajuta sa evite catastrofa. Victoria ar putea atrage investitorii, victoria le-ar putea schimba viata. E un oras de fanatici? NU. E un oras care se zbate sa supravietuiasca, e un oras care lupta cu  armele pe care stiu cel mai bine sa le foloseasca: crosele de hockey.

Grief is a wild animal that drags us so far out into the darkness that we can’t imagine ever getting home again.

Este despre rivalitatea dintre doua echipe si pana unde poate degenera. Este despre lupta pentru bani, putere si supravietuire. Este despre oameni ce indraznesc sa viseze, este despre un patinoar fara resurse financiare, dar bogat datorita inimilor ce bat pentru el. Este despre familii si despre ce sunt in stare sa sacrifice membrii lor pentru ceilalti. Este despre apartenenta si exclluderea dintr-o comunitate. Este despre secrete dezvaluite din frustrare si consecinte lor. Este despre discriminare si cat de adanc pot rani prejudecatile oamenilor. Este despre vindecarea ranilor din trecut si asumarea a ceea ce esti cu adevarat. Este despre adolescenti ce fac primii pasi in viata, cat de decisivi pot fi acesti pasi pentru succesul sau insuccesul lor si cat de usor li se pot frange aripile si narui visurile. Este despre viata intr-o comunitate, cu bune si rele, si modul in care oamenii se pot ajuta sau rani fara voie, urmarindu-si propriile interese. Este despre limite si ceea ce este dincolo de ele.

Beartown against the rest.

Eroii mei din prima parte au ramas la fel de frumosi sufleteste si in a doua parte, chiar daca unii au facut greseli, au stiu sa si le asume si au luptat sa le indrepte. Am iubit cativa noi veniti pentru excentricitatea si spiritul liber, am plans pentru disparitia unora si pentru durerea altora. De doua ori, inima mea s-a facut mica, mirosind tragedia si temandu-se ca Backman se pregateste sa-i spulbere eroul de pe piedestal, si tot de doua ori a rasuflat usurata si a iubit mai mult. Benji ramane favoritul meu si cel mai frumos suflet din carte si imi doresc tare sa citesc o continuare despre el. Una fericita. Sub echipamentul impenetrabil de hocheist dur, de lider puternic, a reusit sa-si pastreze intacta inima empatica si sensibila, in ciuda loviturilor primite si a judecatilor nemeritate.

Sa va mai spun cat am plans? Cred ca-i inutil pentru ca o sa intelegeti cand o s-o cititi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s