Trilogia Marea Sfaramata

Abercrombie e unul dintre zeii fantasy-ului pentru mine. Il iubesc pe omul asta. Stiu ca-si bate joc, pur si simplu, de valorile mele morale cand ma obliga sa iubesc personaje cu personalitati duble, meschine, crude, schilodite fizic si mental, cu suflete pline de ura si razbunare, corupti pana-n maduva oaselor de putere si ambitie, cu inimile ciuntite si goale, dar nu ma pot abtine. Doar el stie cum face si ce face, dar ii iese. Asa ca ii accept bataia de joc si ii astept urmatoarea serie cu sufletul la gura.

Dupa Prima lege, de care v-am povestit undeva aici, pe la sfarsitul articolului, nu am putut renunta la imaginatia lui vie si cinica si am plecat pe Marea Sfaramata pentru inca o doza de adrenalina in stare pura la hartie.

Nu-mi dau seama care serie e mai buna, dar, subiectiv privind, as zice ca prima, influentata de pasiunea mea nebuna pentru Glokta. Dar cea de-a doua are un ritm ascendent al actiunii si, pe masura ce inaintezi in lectura, iuresul este din ce in ce mai acerb si itele tot mai incalcite.

Death comes for us all.

In prima parte, Jumatate de rege, il urmarim pe Printul Yarvi, in goana lui dupa razbunare si recastigarea tronului uzurpat de propriul unchi.

harta

Printul Yarvi, mezinul familiei, a fost educat de mic de catre Preoteasa tatalui sau, pentru a intra in randurile preotilor. Intr-o lume stapanita de razboaie, in care doar cei puternici si destoinici in manuirea sabiei se puteau impune, singura sansa a lui Yarvi, schilodul, era sa dobandeasca vorba mesteguita, stiinta plantelor si intelepciunea cartilor. Acest gen de cunoastere era pentru el singurul la indemna pentru a lupta impotriva otelului sabiilor. Dar chiar inainte de a-si termina initierea, tatal si fratele lui sunt asasinati intr-o ambuscada, si el obligat sa ocupe un tron pe care nu si l-a dorit niciodata. Plecat sa indeplinesca un juramant sfant si sa pedepseasca ucigasii, este tradat de propria familie, prins de dusmani si vandut ca sclav. Pe nava unde isi duce viata de sclav, legat in lanturi pe o banca alaturi de alti doi barbati, isi intretine visul de a evada si a se intoarce sa-si reia locul de drept. Grupul de care se apropie isi dovedeste loialitatea si il ajuta sa treaca peste durerea provocata in trecut de dispretul oamenilor, de furia tatalui si dezamagirea mamei.

Urmatoarele doua parti, Jumatate de lume si Jumatate de razboi,  au in prim-plan doua personaje feminine, prinse abil in plasa paienjenisului tesut de Yarvi pentru a-si definitiva razbunarea. Doua femei puternice, hotarate si ambitioase dar, in detaliu foarte diferite. Una renunta la mandrie in favoarea dragostei, pe cand cealalta alege exact contrariu.

war

Thorn si Skara sunt foarte atent creionate, sunt personaje care si-au cultivat darzenia, pe fondul juramantului de razbunare, sunt numai bune de admirat. Lupta lor intr-o lume a barbatilor nu este usor de dus, dar ele reusesc, prin talente diferite, sa se impuna. Vor ramane simpli pioni in lupta celorlati pentru putere sau isi vor folosi inspirat viclenia pentru a razbate?

In ciuda splendorii personajelor feminine, Abercrombie reuseste sa aduca mai aproape de inima cititorului tot personajele masculine. Brand si Raith sunt barbati de temut, razboinici neinfricati, ucigasi fara mila, dar glasul inimii ii umanizeaza si sensibilizeaza mai adanc decat pe femei. Pentru dragostea femeii iubite, nici un pret nu-i prea mare.

Personaje ghidate de lumina sau personaje ce nu pot iesi din intuneric, cruzi sau blanzi, razboinici, ucigasi, preoti, vrajitori, capete incoronate, ucenici sau mesteri, toti sunt atinsi de sagetile zeitei dragostei, dar dragostea se poate risipi ca frunza-n vant cand Mama Razboi isi coboara rasuflarea si isi intinde aripile peste Marea Sfaramata. Inclin sa cred ca personajele nu se ridica la nivelul celor din cealalta trilogie sau poate am avut eu asteptari prea mari, dar asta nu inseamna ca nu-s bine conturate. Cu unele empatizezi total, simti nevoia de a suferi si de a te bucura odata cu ele. Tragediile lor le iei ca pe un afront personal, momentele in care clacheaza sunt emotionante, si chiar le intelegi si accepti pacatele si crimele. Iar pentru altele iti doresti sa fie atinsi de razbunare si sa simta durerea sau tradarea pe propria piele.

Mother War has arrived, and she will cast

the whole Shattered Sea into darkness.

6e880c74c4d0df622b3e0ef1837e6abdToate aceste personaje sunt angrenate si folosite la maxim in goana nebuna a lui Yarvi dupa aliati si arme care sa-i confere suprematia. Yarvi nu beneficiaza de forta fizica, nu este un zeu al luptei, nu are o prezenta impunatoare, nici macar carismatica, dar e un geniu. E un paianjen care tese neincetat si care nu uita si nu iarta nimic. Planurile lui sunt ample si pe termen lung, e foarte atent la detalii si nu pierde nimic din vedere. Rabdarea, perseverenta si clarviziunea sunt atuurile lui. Se bizuie doar pe propria minte si stie sa-si asume riscul. Isi calculeaza posibilele pierderi si alege intotdeauna raul cel mai mic. Cu toate ca noi personaje isi fac aparitia, Yarvi e un personaj cheie, in jurul caruia se construieste intriga si care, alunecand pe panta intunericului, continua sa manipuleze si sa fascineze prin genialitatea planurilor puse la cale. Si niciodata nu-si pierde din vedere scopul final.  Unde vrea sa ajunga? Sus, foarte sus….dar ca sa vedeti cat de sus, trebuie sa cititi seria.

Ultima parte este foarte bine scrisa, e un final bine ales si gandit pentru trilogie, si clarifica toate lucrurile ramase in coada de peste in partile anterioare. Este o rasturnare de situatie binevenita, care iti dezvaluie intriga dintr-un nou unghi, mult mai credibil si mai intrigant, totodata. Aliantele formate, siretlicurile descoperite, razboiul izbucnit, tradarile, caderea uriasilor, maturizarea unor personaje, aventura si pericolul crescand fac din ultima parte, poate cea mai buna parte a seriei.

Reclame

4 gânduri despre “Trilogia Marea Sfaramata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s