Trei surori, trei regine

de Phillippa Gregory

Am o slabiciune pentru romanele si stilul Philippei Gregory, imi place cum construieste personajele, animate, vii, si,  in egala masura, detestabile si admirabile. In Trei surori, trei regine, a opta carte din seria Tudor si Plantagenet, citim povestea a trei femei, a caror legatura de rudenie este permanent pusa la incercare de strategii politice, invidie si lacomie.

Margaret Tudor, sora mai mare a lui Henry VIII-lea, este stereotipul de printesa engleza, aroganta, infumurata, ce se crede superioara celorlalte printese, egoista, enervanta, si pe alocuri, chiar prostuta.

Cea de-a doua printesa este Caterina de Aragon, adusa la Curtea Engleza pentru a asigura o alianta cu Spania. Casatorita cu Arthur, ramane vaduva in mai putin de un an si se recasatoreste cu fratele mai mic al acestuia, viitorul rege Henry al VIII-lea.

Mary Tudor este cea de-a treia printesa, si se va casatori cu regele Frantei, pentru a pecetlui o alta alianta pentru Anglia. Cele trei surori vor deveni reginele Angliei, Scotiei si Frantei, intr-o perioada in care femeile nu detineau putere si erau simple marionete in mainile barbatilor si iepe de prasila pentru asigurarea liniei de mostenitori. Erau promise si casatorite cu barbati pe care nu-i cunosteau, pe care, de multe ori, nu-i vedeau decat in ziua nuntii. Cele trei personaje sunt creionate sub mai multe aspecte : ca regine, mame, rivale, iubite, surori.

Din momentul sosirii Caterinei, intre cele trei femei legaturile de prietenie, alianta, invidie si dusmanie se succed in functie de evenimentele din viata lor. Vor oscila intre sentimente de simpatie, compasiune, prietenie, rivalitate si ura in functie de situatie.

Cartea se axeaza pe obsesia lor pentru putere si maretie, pe relatiile complicate si meschine dintre ele si pe caracterele foarte diferite ale celor trei.

N-am simpatizat-o pe niciuna dintre ele. Desi povestea e spusa de Margaret, care isi dezvaluie gandurile si analizeaza toate suisurile si coborasurile vietii sale, nu m-am putut apropiat de ea. E mandra, egoista, rece, plina de ea si de statutul de printesa Tudor. Am compatimit-o pentru sarcinile si copii pierduti. Este casatorita cu James al IV-lea, regele Scotiei, pentru a intari alianta dintre cele doua tari. Dupa moartea acestuia, se casatoreste din dragoste cu Archibald Douglas, un conte scotian, dar nu se va bucura de o casnicie linistita si fericita. Va fi rapita, exilata, tinuta ostatica, tradata, umilita de barbatul pe care il iubeste. Tot ceea ce face din dragoste, se intoarce impotriva ei si este nevoita sa suporte consecintele actiunilor sale. Are parte si de un divort, intr-o perioada in care acesta era aproape imposibil.

Desi sunt inrudite si toate trei au statut de regine, nu reusesc sa se sprijine si sa renunte la mandrie si invidie. Se dusmanesc si se pandesc toata viata, actioneaza una impotriva celeilalte, se ranesc si se jignesc fara menajamente. Toate trei au de suferit si pentru niciuna viata nu este usoara, toate traiesc in umbra barbatilor din viata lor, si sunt folosite, manipulate si tradate de acestia.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s