Furia rosie

de Pierce Brown

Dupa ce primii colonisti s-au instalat pe Luna, parasind Pamantul, s-a creat o ierarhie a raselor identificate dupa culori. Prin manipulare genetica si chirurgicala a unora, selectie fortata a altora si manipulare a celor slabi s-au stabilit nivelurile ierarhiei. Avem o Societate ce a colonizat Sistemul Solar, reprezentata de Aurii. In josul piramidei traiesc rasele celorlalte culori in functie de importanta ajutorului cu care contribuie la perfecta organizare a sistemului: Argintii (inovatori, oameni de afaceri), Albi (preoti si preotese), Aramii (administratori, avocati), Albastri (piloti si astronavigatori), Galbeni (medici, cercetatori, oameni de stiinta), Verzi (programatori tehnologici), Violeti (artistii),  Cenusii (militari si forte de ordine), Maronii (servitorii), Rozalii (slugi pentru satisfacerea placerilor sexuale), Obsidieni (monstrii razboinici) si Rosii (sclavii necalificati).

Pe Marte, colonizata deja de cateva sute de ani, exista 1000 de orase, fiecare condus de un Guvernator. Fiecare oras are cate o suta de colonii miniere. Minele sunt conduse de Magistrati si in ele trudesc Rosii. Lumina Soarelui nu le este ingaduita.

Guvernatorii detin flote, comandate de Imperatori, iar escadrilele din interiorul flotei au la conducere Praetori. Culoarea ochilor si infatisarea tradeaza rasa careia le apartin. Autoritatea suprema pe planeta e in mainile ArhiGuvernatorului. Pe Marte exista 12 Case, dominate de una sau doua Familii puternice. Loialitatea este pentru Culoare, planeta si Casa. Membrii Caselor sunt doar din rasele superioare. Restul sunt paria, sclavi. Auriii detin puterea. Ei sunt oamenii transformati in zei ai Sistemului Solar. Sunt puternici, modificati genetic, antrenati fizic si psihic pentru victorie, insetati de putere, perfecti, reci, cruzi, nemilosi.

Darrow e Rosu, iar jos in mine, unde traieste, este un Sondor al Iadului, unul al dracului de bun, ce extrage Helium-3, pentru a terraforma planetele. Supunerea este singura regula pe care-o cunoaste, dar dragostea si martiriul unei fete ii sterg educatia ca un burete, si, in locul ei, setea de razbunare si revolta cresc in ritm ametitor.

Este inrolat de Fiii lui Ares, rebelii, proscrisii, teroristii Societatii si modificat genetic intr-un Auriu. Un zeu abia nascut ce trebuie sa absolve Institutul pentru a-si depasi teama si slabiciunile, pentru a deveni un Razboinic Insemnat, pentru a se infiltra in randurile elitei, pentru a declansa rebeliunea si a indeplini visul lui Eo:

Rupeti lanturile!

Cei de la Institut sunt impartiti in 12 Case, testele sunt crude, e un adevarat razboi, doar cei mai buni supravietuiesc. E o educatie de tipul celei spartane: cei slabi trebuie sa dispara, pentru a evita Decadenta. Si doar unul poate absolvi ca ArhiPrimer, titlu ce-i va deschide drumul spre glorie, faima si putere in inima elitei. Institutul este construit pe acelasi tipar ca si Societatea la o scara redusa. Nu exista mila, exista o singura regula: omoara sau vei muri!

Dar, chiar si aici, in Societatea asta meticulos aranjata si perfecta, ce creste Razboinici Insemnati si promoveaza suprematia celui mai bun, s-a infiltrat coruptia, iar jocurile politice sunt machiavelice. Si cand vanatul se transforma in vanator, haosul se dezlantuie printre Zeii din Olimp.

Va reusi un Rosu mascat sa-si pastreze capul lipit de gat si sa gaseasca calea spre victorie? Granita dintre genialitate si nebunie e subtire ca o sarma, iar Darrow trebuie sa performeze cel mai bun dans al lui fara s-o depaseasca.

Reclame

Un gând despre “Furia rosie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s