#douavorbe Sa ucizi o pasare cantatoare

de Harper LEE

Sa ucizi o pasare cantatoare nu prea are nevoie de prezentare. Nu o sa scriu prea multe, dar va indemn s-o cititi daca n-ati facut-o deja. Am citit-o in adolescenta si mi-a placut dar, recitind-o, am perceput-o altfel, am descoperit alte implicatii la care nu m-am gandit prima data si nici nu le-as fi analizat in modul in care o fac acum .
Este o poveste despre rasism, despre prejudecati, despre nevinovati pedepsiti si vinovati pedepsiti de soarta, dupa ce legea inchisese ochii la faptele lor.

Este despre oameni cu o conduita morala ce se ridica peste mentalitatea vremii, oameni, care, desi amenintati, au ales sa ramana verticali, cerebrali si sa-si respecte convingerile.

Este o poveste vazuta prin ochii unei copile pe care evenimentele o depasesc si nu le intelege in totalitate.

Este despre educatia care trebuia practicata pentru ca prejudecatile sa fie inabusite, pentru ca macar generatia urmatoare sa dea dovada de empatie si compasiune.

Este despre lupta pentru a schimba gandirea oamenilor si a le reaminti ca toti sunt oameni chiar daca provin din medii si rase diferite si au aceleasi drepturi si libertati.

E clar ca romanul nu are nevoie de o recenzie in plus. Tot ce ar fi fost de spus, s-a spus, a fost analizat, si pozitiv, si negativ. Este o clasica cu statut recunoscut in lista de must-do. Povestea nu este complicata: in linii mari, in perioada anilor ’30, un negru este acuzat ca a violat o tanara alba, arestat si judecat. Povestea se invarte in jurul avocatului desemnat sa-l apere si a copiilor acestuia, care prinsi in valtoarea evenimentelor, se vad tarati intr-un iures dezechilibrat de violenta si moralitate, dezaprobare si empatie.

Cred ca principala trasatura a romanului este curajul, curajul de care Atticus da dovada, in fata unei comunitati cu mentalitate gresita si insetata de razbunare. A gasit taria de caracter necesara sa nu-si tradeze principiile si sa lupte pentru drepturile egale ale membrilor comunitatii. Este o carte care a avut ca scop educarea gandirii catre emancipare si egalitatea drepturilor, a avut ca scop schimbarea perceptiei asupra oamenilor de culoare.

Cartea are si o continuare, pe care o am in plan Du-te si pune un strajer. Le recomand pe amandoua.

Reclame

Un gând despre “#douavorbe Sa ucizi o pasare cantatoare

  1. Aceasta carte este una dintre clasicele mele preferate si cu un mesaj puternic. Un roman care evidențiază rasismul din acea perioadă într-un mod inedit.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s