#ganduriprintreranduri Cenusa Angelei

de Frank McCourt

Cenusa Angelei este o carte cult, autobiografica, castigatoare a premiului Pulitzer, care spune  povestea dureroasa, disperata si mizera a unei familii irlandeze si, generalizat, a marii majoritati a populatiei irlandeze.

Este imaginea disperarii creionata cu mult umor, vazuta prin ochii unui copil care-si dezvaluie cu sinceritate gandurile. Este lupta pentru supravietuire a unui suflet in timpul Marii Crize Economice, nascut in Brooklyn, din doi emigranti irlandezi care se vad nevoiti sa recunoasca ca n-au reusit sa-si castige traiul nici macar in Tara Tuturor Posibilitatilor si se vad nevoiti sa faca calatoria inapoi in Irlanda. Foamea, moartea, lipsurile, iresponsabilitatea tatalui, neputinta mamei, indiferenta rudelor, rautatea oamenilor sunt puse pe tapet intr-o maniera originala, directa si plina de amuzament.

Ii multumesc lui Dumnezeu ca l-a trimis pe Hitler, ca daca n-ar fi marsaluit el prin toata Europa, barbatii Irlandei tot acasa ar sta, sa se scarpine in fund, sau ar fi la coada la Oficiul pentru Somaj.

Desi sunt de blamat si vinovati de starea lucie de saracie si mizerie in care traiesc, desi este constient de vinovatia lor, autorul isi descrie parintii cu sufletul, nu cu mintea. Observa cu obiectivitate greselile pe care acestea le fac, fara sa-i judece.

Eu cred ca tata e ca Sfanta Treime, are trei oameni in el, cel de dimineata cu ziarul, cel de seara cu pivestile si rugaciunile si apoi cel ce face prostia si vine acasa duhnind a whisky si ne cere sa ne dam viata pentru Irlanda. Cu prostia ma intristeaza, dar nu pot sa-l las balta pentru ca tatal meu adevarat este cel de dimineata si dac-as fi in America, as putea spune te iubesc, tata, asa ca-n filme, dar in  Limerick nu poti sa vorbesti asa de frica sa nu fii luat in zeflemea.

Inima lui reuseste, multumita inocentei varstei, sa-i ierte, sa accepte greutatile si sa mearga mai departe. Este fortat de imprejurari sa se maturizeze inainte de vreme, sa fure, sa minta si sa insele pentru a-si hrani fratii. Deciziile lui sunt influentate de regulile impuse de biserica, de foametea cauzata de criza, de lipsa locurilor de munca, de prejudecatile rudelor si vecinilor, dar si de visurile sale. O carte tragica si cutremuratoare despre copii fara copilarie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s