#recenzie Regina alba

de Philippa Gregory

Capa si spada, intrigi politice, aliante si dusmanii, un razboi nesfarsit intre doua case puternice engleze, regi nemilosi, printi tradatori, familii interesate, copii macelariti, mame disperate, femei manate de ambitie, un vartej de razboaie, uneltiri, crime, maceluri, incoronari, nunti secrete, interese ascunse, urmasi asteptati, si peste toate Melusina, cantand si tesandu-si plasa de apa.

Minunata poveste, o fictiune istorica scrisa in ritm alert, unde n-ai timp sa-ti tragi rasuflarea la sfarsitul unui razboi pentru ca urmatorul e chiar dupa colt si deja ridica flamurile de lupta. Regina Elizabeth este magistrala. De unde-si ia femeia asta taria de stanca? E vrajitorie? E puterea magica a stramoasei ei, zeita apei Melusina, e ambitia de neinvins a unei regine, e dedicatia unei mame, e iubirea neconditionata a unei femei? Care dintre ele a fost mai puternica, care a atarnat mai greu in balanta, care a manat-o necontenit de la spate, prin ce cale a reusit sa-si infranga destinul mizer si soarta umila?

Povestea se desfasoara pe fondul Razboiului celor Doua Roze, razboi ce a sfasiat tara timp de treizeci de ani, dus de catre Casa Lancaster, avand ca simbol Roza rosie si Casa de York, cu Roza alba, ce are ca rezultat fondarea Dinastiei Tudorilor. Ambele case erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avandu-l ca stramos comun pe Edward al III-lea. Eduard al IV-lea tocmai castigase tronul, in urma infrangerii lui Henric al VI-lea, in batalia de la St Albens, pe care il tine captiv in Turnul Londrei. Henric, slab si incapabil, suferind si de o boala mintala era condus cu mana de fier de sotia sa, Margaret de Anjou, care fuge in Flandra unde incearca sa ridice o armata pentru a recastiga tronul pentru propriul fiu. Intreaga carte, desfasurata pe toata perioada domniei lui Eduard, dar si pe scurta uzurpare a tronului de catre  fratele lui Richard, dupa moartea lui, este o continua lupta si incercare de a inabusi revoltele si tentativele sustinatorilor Casei de Lancaster de recastigare a tronului.

Inceputul ne-o infatiseaza pe Elizabeth, o nobila dintr-o familie neinsemnata, sustinatoare a casei Lancaster, ajunsa la 27 de ani, mama a doi baieti, vaduva lui John Grey, mort in batalia dintre Lancaster si York, tinandu-i calea noului rege, Eduard de York, pentru a-i declara supunerea si a-i cere umila retrocedarea proprietatilor de care fusese deposedata, ca urmare a statutului de tradator pe care-l primise sotul mort, in urma aliantei cu casa de Lancaster si a infrangerii acesteia. Petitia, dorita a fi facuta in mod arogant, ca pe un drept din nastere, este aprobata de tanarul rege si nu este singurul lucru reusit de tanara.

Intalnirea celor doi este inceputul unei povesti de iubire ce va lua sfarsit doar la moartea regelui si va invinge bariera etichetei si a timpului. Nu se stie ce anume a determinat acesta pasiune de neinfrant a tanarului. Poate a fost frumusetea desavarsita a Elizabethei sau poate vrajile si incantatiile acesteia catre Melusina au tesut o vraja de nedesfacut, cert e ca regele a sfidat curtea, s-a casatorit in secret cu ea, a adus-o la curte, a incoronat-o ca regina si n-a renuntat niciodata la ea. In ciuda sutelor de aventuri pe care le-a avut, a tuturor tentatiilor la care era supus zilnic, regele s-a intors intotdeauna la ea. Au avut impreuna zece copii, dintre care doar trei baieti, urmasi la tron, dar, din pacate, nici unul nu este uns ca rege, in ciuda luptei si eforturilor mamei lor.

Este metamorfoza dintr-o vaduva nobila de rang inferior, fara proprietati si ajutor, intr-o regina puternica si temuta, cu o curte de rude casatorite cu persoane care sa le ofere avantaje politice si materiale. Este de asemenea apusul unei regine ambitioase, abandonata de toti fostii sustinatori la moartea sotului si la aparitia altei puteri. O femeie puternica, care-a pus ambitia si dragostea de putere mai presus decat proprii copii.


5 gânduri despre “#recenzie Regina alba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s