#recenzie Stalpi de sare

de Fadia Faqir

Citind descrierea de pe ultima coperta a cartii, te astepti la un final optimist si plin de speranta. Terminand cartea, realizezi ca sfarsitul nu e ceea ce te-ai fi asteptat. In afara plecarii trupelor engleze de pe teritoriul Transiordaniei, fapt care n-a oprit amestecul si influenta britanica in teritoriu pana la independenta, multi ani mai tarziu, nimic nu promite lucruri bune sau indreptarea lor, din contra.

Povestea e a doua femei arabe, inchise intr-un spital de boli mintale, fiecare luptandu-se cu propria durere si propriii demoni. Maha, o beduina, isi retraieste viata, in timp ce asculta povestirea colegei de camera, mai degraba, celula, Um Saad. Intre cele doua povesti de viata sunt intercalate cateva capitole, ce urmaresc viata Mahei din prisma unui personaj, ce se denumeste Povestasul. Personal, Povestasul mi-a parut a fi gura lumii, cea care rastalmaceste, denigreaza si invaluie in mister viata obisnuita a unui caracter puternic. Maha e transformata intr-o vrajitoare ce otraveste si ucide tot ce i se impotriveste, pentru avere si putere. Povestasul pare a incerca sa cladeasca o legenda, un mit care sa ofere o explicatie pentru taramul arid si lipsit de resurse de langa Marea Moarta.

Um Saad este o imigranta siriana, cu o viata de cosmar. Daca in copilarie si adolescenta era batuta si tinuta inchisa de catre strictul sau tata, dupa nunta, nu schimba decat tiranul. Desi se indragostise de un tanar cerchez, Mohamed, care vine sa-i ceara mana de la tatal sau, nu ii este permisa aceasta casatorie, pe motive de diferente sociale si este obligata a se casatori cu un barbat, mult mai in varsta, un macelar, crud care o umileste si-o batjocoreste o viata intreaga. Ajunsa la varsta a doua, dupa o viata de munca si sarcini, primeste ingrozita vestea ca sotul ei isi aduce in casa o a doua sotie, mult mai tanara. Noua sotie reuseste sa-si atraga de partea ei atat sotul cat si copii, iar in momentul in care Um Saad, ajunsa la limita disperarii si rabdarii,  fuge, este prinsa si internata la ospiciu.

Maha, sora, viata mea e asemenea vatei de zahar: din afara pare pufoasa si plina, dar pe dinauntru e goala ca salonul asta blestemat de spital. Si i-au spus vetei de zahar „bucle-dulci”. Ca viata mea. Viata unei fete. O viata pufoasa pentru jumatate de piastru.

Maha este o femeie beduina, ramasa orfana de mica de mama, ce traieste cu batranul si bolnavul ei tata si cu fratele, Daffash, un barbat violent, interesat doar de propriile placeri sexuale, ce incerca sa lege prietenii cu englezii. Se indragosteste si se casatoreste cu Herb, geamanul sufletului ei. Luptand contra englezilor, Herb este ucis iar Maha simte ca-si pierde mintile. La scurt timp dupa uciderea sotului, realizeaza ca este insarcinata, desi incercase pana atunci toate metodele, chiar si vrajitoria, si nu reusise. Dragostea ei se revarsa neconditionat asupra fiului, Mubarak, pe care hotaraste sa-l creasca in casa tatalui sau, unde, dupa moartea tatalui, se lupta cu fratele, Daffash, pentru dreptul de proprietate. In momentul in care acesta incearca sa o oblige sa se recasatoreasca, Maha, nevazand nici o sansa de scapare, cedeaza psihic. Este, de asemenea internata, iar tratamentul si procedurile medicale aplicate de englezi, la care este supusa ii frang personalitatea si speranta. Aceeasi soarta o are si Um Saad.

O alta carte trista si cutremuratoare despre tratamentul inuman si josnic la care sunt supuse femeile din lumea araba. Singura raza de soare a fost casatoria Mahei cu alesul inimii ei si povestea lor frumoasa de dragoste, ce reuseste sa depaseasca mentalitatea si dogmele comunitatii, dar intrerupta mult prea devreme de uciderea lui Herb.

 


Un gând despre “#recenzie Stalpi de sare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s