#recenzie Cautand-o pe Alaska

De John Green

Mi-am imaginat povestea ca pe o linie dreapta care pleaca de la minus 136 de zile si se opreste la plus 136, punctul zero marcand tragedia. Un before and after.

Miles este un adolescent timid si introvertit, fara prieteni, pasionat de memorarea ultimelor cuvinte spuse de personalitati marcante ale lumii. Cuprins de entuziasmul plecarii la internat, paraseste insorita Florida si  pleaca in Alabama in explorarea Marelui Necunoscut. Ajuns aici reuseste sa se integreze si intra intr-un grup de adolescenti haiosi, amuzanti, curiosi, un pic rebeli si teribilisti. Colonelul, Alaska, Lara si Takumi.

Colonelul este copilul dotat cu o inteligenta peste medie, provenit dintr-o familie destramata si cu o situatie materiala mizera, dar cu o mama iubitoare, care obtinuse o bursa de merit. Lara este de origine romana si il gaseste pe Miles destul de simpatic pentru a iesi cu el la o intalnire de trei-jumate. Takumi este japonez si usor frustrat pentru ca este lasat la o parte mai mereu din activitatile grupului iar Alaska este spiritul rebel si inovator, fata ce-si tapetase peretii camerei cu carti din anticariate, ce se invinovatea de moartea mamei si care castiga in fiecare zi admiratia lui Miles. Maica-sa, hipioata, si taica-su, republicanul convins, au strigat-o Mary Young pana la sapte ani, cand au lasat-o sa-si aleaga singura numele. Invartind globul pamantesc, a ales Alaska pentru ca Ciadul era barbatesc. A ales Alaska, „locul de care se sparg valurile”, pentru ca era mare si departe de Alabama, adica cam tot ce-si dorea si ea sa fie.

Voia sa fie profesoara pentru copii cu dizabilitati sau autisti,  era feminista convinsa si lupta pentru ridicarea femeilor desupra Opresiunii Patriarhale. Avea o masina in doua usi, Citrica Albastra, care era mica, lenta si naspa, si care, uneori, si mergea. Refuza sa-si imagineze viitorul, prefera sa-l faca.

Norocul este pentru fraieri.

In pofida diferentelor sociale, prietenia se leaga iar timpul petrecut impreuna le permite sa inceapa sa-si faca confidente si sa se cunoasca. Sunt prinsi fumand si convocati de Vultur, decanul scolii, la Tribunal pentru a le judeca Nesupunerea fata de Autoritate.

Tribunalul mi-a parut o chestie foarte haioasa. Erau alesi doisprezece elevi, cate trei din fiecare an care serveau ca Jurati. Acestia stabileau pedepse  pentru infractiunile care nu duceau la exmatriculare, de la nerespectarea orei de stingere pana la fumat. De obicei era vorba de fumat sau de prezenta in camera unei fete dupa ora sapte seara. Iti prezentai apararea in fata lor iar ei te pedepseau. Vulturul era pe post de judecator si avea dreptul de a contesta verdictul.

Miles este fascinat de Alaska. Tot ce-si dorea era sa poata fi in locul prietenului acesteia, Jack. Timid, ii este imposibil sa se apropie de Alaska, in maniera dorita. Exuberanta, vitalitatea si modul ei direct si ironic de a fi il inhibau si incantau in egala masura.

Dar îmi lipsea curajul și ea avea prieten și era frumoasă și eu stângaci și ea era absolut fascinantă și eu eram extrem de plictisitor. Așa că m-am întors în camera mea și m-am trântit pe pat, gândindu-mă că, dacă oamenii ar fi fost ploaie, ea ar fi fost un uragan.

Puneau la cale farse, faceau planuri, isi repartizau actiunile si sarcinile ca totul sa iasa perfect. Fiecare trebuia sa participe, iar Alaska si Colonelul incercau sa regizeze tot pana la cel mai mic amanunt. Loialitatea era totul. Puteai face orice dar nu aveai nici o scuza daca erai turnator.

Personalitatea puternica a fetei, modul ei neinfricat de a infrunta orice situatie, ideile pline de originalitate ii starnesc fascinatia, dar un pic si invidia:

Voiam și eu să fiu unul dintre acei oameni care aveau reputații de păzit, care ardeau pământul cu intesitatea lor. Dar, deocamdată, cel puțin cunoșteam astfel de persoane, iar ele aveau nevoie de mine, exact așa cum cometele au nevoie de cozi.

Farsele si pataniile grupului sunt foarte amuzant relatate. Limbajul e fresh, presarat de jargoane in stilul adolescentin. Dialogurile te tin cu zambetul pe buze. M-a incantat modul in care Miles, cu gandirea lui de adolescent, percepe si isi explica lumea exterioara si trairile interioare.

Miles este sociabil dar introvertit si retras. Isi doreste sa se integreze si sa-si faca prieteni. Se simte fascinatia adolescentului fata de tot ce avea legatura cu fetele. Curiozitatea lui dadea pe afara, iar hormonii jucau tontoroiul in preajma Alaskai.

Tragedia il marcheaza, il imbolnaveste. Simte durerea ca pe o bataie zdravana. Se simte vinovat si frustrat ca si cum posibilitatea de a iubi si de a fi iubit ii fusese rapita. Alaska reprezenta Marele lui Necunoscut si fara ea, el era blocat in labirint, fara nici o sansa sa gasesca drumul de iesire.

Este o poveste trista dar scrisa intr-un mod spumos si amuzant, despre tinere sperante desarte si curiozitatea specifica varstei, despre vina, despre prietenie si iubire, dar mai ales despre iertare, acceptare si maturizare.


Un gând despre “#recenzie Cautand-o pe Alaska

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s