#ganduriprintreranduri Jurnal pe motocicleta

Cine a fost Che Guevara? Un asasin cu sânge rece sau un erou? Dincolo de defectele si greselile umane, Che personifica si va continua s-o faca, mult timp de acum incolo, ideea de revolutie si rezistenta fata de un sistem prestabilit care sufoca libertatea individului.
Jurnal pe motocicleta este despre tanarul Che si inceputurile unei legende, cea care va deveni El Comandante. Mi-am dorit foarte mult sa citesc cartea asta, dar nu ma gandeam ca, citind-o, o sa ma indragostesc, mai tare ca-n adolescenta de Che.
Perindarea incepe in ianuarie 1952 si in decursul a opt luni, traverseaza Argentina, Chile, Peru, Columbia si Venezuela. Ajunge la Miami in iulie, iar in august revine acasa, schimbat total, dintr-un medic debutant intr-un revolutionar rebel cu ganduri marete.
Nu e o croaziera de lux, Che si prietenul sau, Alberto, pleaca la drum pe un motor vechi, care va fi, de altfel, si abandonat inainte de jumatatea drumului, sufera de foame si frig, se bazeaza pe ospitalitatea locuitorilor, pun umarul la diverse munci pentru a-si castiga masa si cativa banuti de buzunar, se hranesc cu fructe de padure si dorm si sub cerul liber, merg pe jos sau fac autostopul. E o calatorie cu iz de vagabondaj caritabil.
Sa calaresc motorul zgomotos, La Poderosa, cu fata lipita de spatele legendei Che a fost visul imposibil al adolescentei mele. Am vazut peisajele Americii latine prin ochii lui sinceri si originali, dar mai ales i-am auzit gandurile, bubuindu-mi in minte, ideile lui Che, viitoarea legenda, idealul revolutionarului, eroul si, apoi martirul, omul care si-a pus propriile idealuri inaintea vietii, Che cel nascut sa lupte, rebelul carismatic ce-a inflacarat inimile unei planete intregi.

Mi-a soptit povesti despre incasi si despre impozantul lor oras Cuzco, despre Zeul-Soare si gloria celor ce-l venerau, despre invadatori si ruina templelor pe care au dezlantuit-o, despre rasaritul si apusul unei civilizatii, despre lectia si pedeapsa cuceritorilor, despre lacomia lor si despre speranta incasa in razbunarea zeilor. M-a plimbat printre ruinele de la Machu Picchu, la Muntele Vechi, si mi-a insuflat fiorul sacralitatii prin Templul Soarelui cu faimosul lui Intiwatana. M-a provocat sa descopar cea mai pura exprimare a celei mai puternice rase indigene din cele doua Americi, neatinsa de o civilizatie cuceritoare, care-si tainuieste comorile imense intre ruine. Am ras, am urcat, am admirat frumuseti neatinse, am luat Drumul celor Sapte Lacuri, am navigat pe Amazon cu Mambo-Tango, m-am scaldat in Lacul Soarelui si am ajuns in Buricul Pamantului.
Che era la inceput de drum, metamorfoza este evidenta pe parcursul intregii carti; cu fiecare propozitie scrisa, se transforma. Plecat pentru actiuni caritabile prin spitalele tarilor latine, traieste revelatia adevarului crud si mizer din viata oamenilor.  La inceput de calatorie, porneste cu gand de hoinareala, aventuri si bautura, dar ochii i se deschid si incepe a fi framantat de revolta si de dorinta de a schimba ceva. Hoinarul rebel isi descopera sensul vietii. Calatoria aceasta il initiaza pe drumul pe care-l va urma pana la moarte. Saracia, foamea, boala il revolta. Tanar medic practicant, Che se confrunta cu neputinta de a ajuta un copil din cauza lipsei de resurse. Scrie despre lipsurile materiale din viata oamenilor, despre sistemul sanitar mizer si, in unele locuri, inexistent, despre lipsa scolilor si a educatiei pentru indieni. Este revoltat de influenta si presiunea exercitata de Statele Unite asupra unor tari ca Chile, datorata investitiilor pe care incercau cu agresivitate sa si le protejeze. De la Argentina lui Peron, la Chile dominat de SUA, pana la Peru unde indienii aymarasi erau brutalizati de civilizatia moderna, dar si de metisii, prinsi intre doua lumi, constientizeaza ca nu cu munca de medic sau de cercetator ii va putea ajuta pe acesti oameni. Se nascuse sa fie revolutionar. A inteles ca atunci cand marele spirit care guverneaza viata, va despica omenirea in doua jumatati antagoniste, el va fi de partea oamenilor. Dar pentru a fi revolutionar, trebuie sa existe si o revolutie. Iar un revolutionar trebuie sa cunoasca poporul alaturi de care s-a hotarat sa stea.

Reclame

2 gânduri despre “#ganduriprintreranduri Jurnal pe motocicleta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s