#recenzie Imparatul mustelor

Imparatul mustelor este o alegorie despre organizarea unei societati, despre notiunea de civilizatie si regulile ce ar trebui urmate pentru ca aceasta sa se poata forma si dainui.
Un grup de copii, supravietuitori ai prabusirii unui avion, se trezesc izolati pe o insula pustie in mijlocul oceanului, singuri, fara nici un adult printre ei. Copiii se divizeaza in doua tabere: cei mari, care se ocupau cu vanatoarea, si cei mici care trebuiau sa construiasca adaposturi, sa stranga lemne, sa aduca apa, etc.
Cursul povestii degenereaza in formarea a doua tabere: una condusa de Jack, care are tendinta de a se salbatici si isi focalizeaza activitatea pe vanatoare, si a doua, condusa de Ralph, care manat de responsabilitate, vertical si corect, incearca, initial, sa salveze cauza comuna si anume mentinerea focului, vazut ca singura sansa de salvare, ajungand in final, ramas singur, sa lupte pentru propria viata, amenintata la propriu de grupul rival.
Cartea analizeaza caracterul uman, aflat sub presiunea fricii, disperarii, foamei si urmarile acestora in actiunile lui. Situatiile limita influenteaza in mod negativ constiinta umana, scotand la suprafata instinctele primare si bestialitatea. Limita dintre joc si realitate ajunge sa nu mai fie distinsa iar oroarea si cruzimea nu intarzie sa apara.  Este o carte despre compasiune si egoism, despre responsabilitate si tradare, despre sete de putere si slabiciune, despre mandrie si umilinta, despre ordine si haos.
Cartea a primit premiul Nobel si a fost ecranizata de doua ori.
Desi, la inceputul cartii, Ralph nu m-a convins, pana la sfarsit el a dovedit ca este liderul matur, focusat pe civilizatie, mult mai bine conturat si datorita caracterului rebel si revoltat al lui Jack.

Reclame

Un gând despre “#recenzie Imparatul mustelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s