#ganduriprintreranduri Vieti scandaloase – Curtezane, concubine si amante celebre

de Ian Graham

Curtezane, concubine, amante celebre, ostentative, excentrice, femei educate pentru a oferi companie si placere, cu vieti extravagante si scandaloase, cu gusturi exagerate,  materialiste si interesate, pricepute in arta seductiei si a placerii sexuale, ce luau mintile barbatilor, ce provocau dueluri si sinucideri, femei ridicate la rang de regine, imbracate in diamante si innobilate cu titluri si vaste proprietati pentru cateva clipe de placere.  O lume fascinanta a afacerilor si intrigilor de alcov. Povesti despre jocurile seductiei de la hetairai si pornai la cocotte si demimondene, de la simple prostituate la amante regale si papale.

Am selectat cateva figuri care mi s-au parut interesante :

La Belle Otero

 

 

La Belle Otero, cunoscuta si ca Sirena Sinuciderii, din cauza barbatilor care si-au luat viata, dupa ce ea le-a luat mintile. Averea fabuloasa, primita de la amanti, a pierdut-o la jocurile de noroc. Una dintre primele vedete de film mondiale. Reprezentaţiile ei au avut parte de cronici delirante si succes impresionant. Ultima mare curtezana a Europei, denumita si Vulcanul andaluz, cu o  personalitate apriga si pasionala.

 

Liane de pougy

 

Liane de Pougy a fugit de langa sotul ei, care o impuscase, a devenit curtezana, a luat lectii de actorie de la Sarah Bernhardt, dar n-a avut talent, asta n-a impiedicat-o sa faca o avere din cadourile amantilor si admiratorilor, a avut o aventura lesbiana cu o scriitoare americana si apoi s-a calugarit.

 emilienne-alenconf

 

Emilienne d’Alençon  a incercat sa studieze actoria la Conservator, dar ii lipsea talentul. A dat reprezentatii ca dansatoare. A avut un lung sir de amanti printre care si Regele Leopold al II-lea al Belgiei. A strans o avere enorma pe care a pierdut-o la jocurile de noroc.

 

 

Paeva-fotoLa Païva –  regina femeilor intretinute si faimoasa ei scrisoare catre sot: Ai vrut să te culci cu mine şi ai făcut-o luându-mă de soţie. Mi-ai dat numele tău, iar eu mi-am îndeplinit obligaţia. M-am comportat ca o femeie cinstită. Voiam o poziţie şi acum o am, însă tu nu ai decât o prostituată în loc de soţie. Nu poţi să mă duci nicăieri, nu mă poţi prezenta nimănui. Prin urmare, trebuie să ne despărţim. Tu întoarce-te în Portugalia. Eu voi sta aici cu numele tău şi voi rămâne o curvă. 

marie-duplessis_689292.jpg

 

Marie Duplessis, zvelta, palida, frumoasa si eleganta, cu un par castaniu splendid, curteazana celebra, moarta la 23 de ani.
Eleganta, tactul si rafinamentul ei natural au facut sa fie acceptata in patura superioara a societatii. A fost amanta lui Dumas – fiul o perioada. Purta camelii albe cand se ducea la opera si astfel a devenit sursa de inspiratie pentru romanul Dama cu camelii.

 

Cora_Pearl_03

 

Cora Pearl era celebra pentru excese si pentru comportamentul scandalos. A avut o inclinatie catre membrii familiei Bonaparte.

 

 

diane-de-poitiers-une-cougar-du-xvie-siecle.jpg

 

 

Diane de Poitiers –  amanta lui Henric al II-lea, regina neincoronata a Frantei.

 

ninon-de-lenclos.jpg

 

 

Ninon – curtezana vesnic tanara, ce a finantat educatia lui Voltaire.

 

pomp.jpg

 

Doamna de Pompadour – prietena reginei si amanta regelui timp de doua decenii

 

 

drouais-madame-du-barry.jpg

 

 

Doamna du Barry – o tarancuta prostituata ajunsa amanta regala, decapitata de revolutionari.

 

 

wa

 

Marie Walewska contesa poloneza, ce i-a daruit un fiu lui Napoleon.

 

 

camila4b

 

Camilla Parker Bowles care i-a spus lui Charles, printul de Wales : Stră-străbunica mea [Alice Keppel] a fost amanta stră-străbunicului tău [Regele Eduard al VII-lea], aşa că ce-ai zice?

 

200px-Eliza_lynch_1855

 

Eliza Lynch – Imparateasa Paraguayului
O curtezana irlandeza imigranta este invinovatita de unii pentru distrugerea unei natiuni sud-americane si declansarea unuia dintre cele mai pustiitoare razboaie din epoca moderna.

 

 

gheisa.jpg

 

Gheişele erau animatoare artistice, pricepute la muzica, poezie,
jocuri si ceremonia ceaiului.

 

 

f04da2db11220f2d85d31d

 

Cixi – concubina care a stăpânit China si  sursa de inspiratie pentru frumoasele romane Imparateasa Orhidee si Ultima imparateasa.

 

 

Lola_Montez_by_Southworth_&_Hawes_-crop.png

 

 

Lola Montez – dansatoarea care a pornit o revolutie,  curtezana şi amanta a regelui Ludwig I al Bavariei.

 

517722084

 

 

 Mata Hari – pretinsa dansatoare a templului. Numele ei este sinonim cu sexul si spionajul.

 

 

Motto-ul cartii este mai mult decat inspirat :

Femeile cuminţi rareori fac istorie.

Laurel Thatcher Ulrich

 

 

 

 

Reclame

2 gânduri despre “#ganduriprintreranduri Vieti scandaloase – Curtezane, concubine si amante celebre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s