#recenzie Casa de langa lac

de Kate Morton

Dupa doua carti scrise de ea, pot spune ca Kate Morton scrie dupa sablon, are acelasi stil de constructie al povestii, aceeasi unda de mister, care te loveste din prima pagina si nu se opreste pana la ultima, transformandu-se dintr-un secret bine pazit, intr-un tablou amplu populat, cu personaje care mai de care mai enigmatice si traumatizate, stranse laolalta de legaturi invizibile si de neinteles la inceput, si descalcite, surprinzator de firesc, la sfarsit, in timpul povestii, schimband scenariile de cateva ori si tinundu-te in sah pana la ultima pagina. Ca un bulgare de zapada ce se rostogoleste si capata proportii cu fiecare rotire dar se poate imprastia la contactul cu cel mai mic obstacol.

Casa de langa lac e a doua carte de la Kate Morton savurata, dupa Pazitoarea Tainei. Da, savurata, altfel nu ai cum, doar asa iti da voie scriitoarea s-o parcurgi. Caci, femeia asta scrie ca si cum ar hrani un copil, cu lingurita, cate putin, treptat, incet, sa nu te ineci, sa nu vomiti, sa nu dai pe tine, sa nu ti se faca rau.

Ambele carti sunt scrise pe mai multe planuri, ce alterneaza, cu evenimente intamplate in vremuri prezente si trecute, povestite prin ochii mai multor personaje.

In Casa de langa lac este dezgropat si repus pe tapet un caz nerezolvat de disparitie misterioasa a unui baietel de 11 luni, caz vechi de 70 de ani. Nu spun mai  multe despre poveste pentru ca as strica tot farmecul misterului.

Mi-a placut izul vremilor trecute, conacul, gradina, lacul, mosia feerica ascunsa de ochii lumii intr-o padure, romantismul, regulile tacite, eticheta, manierele rafinate, peisajul boem si utopic, particularitatile fiecarui personaj in parte. Dar mai presus de toate astea, am empatizat, de la inceput si pana la sfarsit, cu Eleanor Edevane, personajul cheie al romanului.
Fiind o fana inraita a romanului Pe aripile vantului, am vazut in ea o copie fidela a lui Ellen, mama Scarletei, acelasi stil de lady, intotdeauna perfect aranjata si adaptata, riguroasa, onorabila, educata, demna, respectabila, integrata mai mult decat armonios in societate, care nu face si nu spune nicicand ce nu s-ar cuveni.

Era de neconceput ca vreuna din fetele Edevane să recunoască slăbiciunea, durerea sau regretul. Stăpânirea emoţiilor făcea parte din moştenirea lui Eleanor, alături de răspunsul prompt la scrisori şi dispreţul pentru exprimarea gramaticală neîngrijită.

Cu o singura exceptie de abatere de la conduita etica, exceptie ce-i va marca si schimba viata, Eleanor este prototipul doamnei perfecte. Dar toata aceasta imagine atent elaborata este doar o masca, sub care zace, infrant de secrete si promisiuni, facute din dragoste si grija pentru cei iubiti, sufletul ei plin de viata, jucaus, copilaros si aventurier.

Una din marile enigme ale copilăriei lui Alice fusese cum de se putuse ca Eleanor, cea din poveste, o fată ca un spiriduş, avidă de aventură, să se prefacă într-un adult atât de aspru şi de predictibil. Prezenţa covârşitoare a Mamei rămăsese o amintire de neşters a copilăriei.

Ea e omul care a generat misterul si care a facut tot ce i-a stat in putere sa-l ingroape cat mai adanc. Si motivele ei au fost puternice. A luptat pentru planul ei, a convins oamenii care trebuiau s-o ajute, i-a platit pe cei care au fost nedreptatiti si i-a pus la adapost pe cei iubiti. Si-a rupt inima in doua pentru a nu-si incalca codul moral dar si pentru a-si proteja oamenii dragi, cu pretul sacrificarii propriei fericiri. Cine ar putea avea mai multa putere si ambitie ca inima unei mame?
Si la aceasta carte, coperta este minunata, te atrage ca un magnet si te convinge s-o deschizi. Mai mult nu trebuie, restul face povestea.

Reclame

2 gânduri despre “#recenzie Casa de langa lac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s