#recenzie In tara norului alb ( Trilogie #1)

Vrajita de cuvintele frumoase si siropoase din  doua scrisori de la un pretendent necunoscut, de peste mari si tari, manata de dorinta de a-si intemeia o familie, Helen Davemport, ajunsa la 27 de ani, guvernanta la o familie parvenita, fiica de preot, orfana de mama de la 12 ani si satula sa munceasca doar pentru a-si intretine fratii, pleaca spre Noua Zeelanda, cu inima plina de sperante si mintea inecata de visuri frumoase, ca supraveghetoare a sase fete orfane si sarace,  cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani, ce urmau sa intre in diverse gospodarii ale familiilor mai instarite din colonia Christchurch, in posturi de guvernante, cameriste sau servitoare. Pe puntea vasului, ce le poarta spre Tara fagaduintei, desi diferite pe scara sociala,  Helen se imprieteneste cu Gwyneira  Silkham, care are aceeasi destinatie si scop din acelasi motiv, nevoia: a uneia de stabilitate financiara si a celeilalte de eliberare din corsetul regulilor de eticheta si conduita.

Gwyneira Silkham te duce cu gandul un pic, ca si temperament salbatic si hotarare incapatanata, la Scarlett O’Hara, dar una cu inima mult mai blanda. Indrazneata, curajoasa, temerara, iubitoare de natura si animale, fata este o deschizatoare de drumuri si o feminista timpurie. Pleaca in calatorie, catre aceasta tara de la capatul pamantului, care-i promite libertate de actiune, impinsa de o datorie de onoare, o datorie a lordului tata Terence la carti in favoarea lui Gerald Warden – Baronul oilor, care o momeste cu promisiunea casatoriei cu tanarul, cultul si frumosul sau fiu, Lucas. Gerard, irlandez emigrat, fiu de oier sarac, plecat la 13 ani pe vas , vanator de balene, aventurier, stabilit in Noua Zeelanda, gasindu-si norocul, dar si fortandu-l, isi cladea o ferma de oi, Kiward Station, in Canterbury Plains.

Gerald nu avea natura unui gentleman de la ţară, era un jucător, un bătăuş şi   un   cavaler   al norocului   –   şi   desigur   şi   un fermier şi om de afaceri capabil. Nu a fost  şi nici nu voia   să   fie niciodată   „gentlemanul”   sensibil.

Doua femei puternice, carora societatea engleza incerca sa le franga aripile, intorc spatele trecutului si pleca, pline de incredere si cu sufletul deschis, in aventura vietii lor, catre un inceput nou si curat, intr-o lume cruda si aspra a barbatilor.

Ajunse la destinatie si vazand tarmurile noii lor tari invaluite de nori, ce se intindeau in fata vasului, au inteles de ce primii calatori veniti din Polinezia le numisera Tara marelui nor alb.

In tinutul sarac populat, traind pe proprietati relativ vecine, si, totusi, atat de diferite, una cu iarba din belsug, cu oi de rasa, servitori si oameni la lucru, iar alta, saracacioasa in fanet, pe teren muntos, fara servitori, doar cu un pic de ajutor din partea copiilor maori, destinele celor doua femei se impletesc, sprijindu-se una pe cealalta, in incercarea de a depasi dezamagirile ce luasera locul planurilor marete facute la plecarea din tara natala. Prietenia celor doua se leaga din ce in ce mai strans, in ciuda dusmaniei mocnite dintre barbatii ce le guvernau viata, izvorata dintr-un secret din tinerete, adanc ingropat in inimile lor aspre.

Helen este impovarata de muncile grele de la ferma, pe care se straduie sa le stapaneasca, fara a reusi in totalitate, de conditiile precare si primitive de viata, incercand sa accepte un sot lipsit de cultura, dar si de simt practic, incapatanat,  morocanos, furios si vesnic obosit de munca fara rezultate, si alunecand, din ce in ce mai tare, in patima bauturii si a jocului de noroc. Continua, cu pasiune, sa-si exerseze talentul nativ de educatoare pe populatia tanara de maori din apropierea fermei, dascalindu-i si initiindu-i in tainele englezei si educatiei, ea insusindu-si, in schimb, limba maora.
Gwyn, mai practica si mai salbatica, casatorita cu un estet homosexual ce-si nega inclinatiile, cu o personalitate slaba, dominat, in totalitate, de asprul sau tata, intoarce, la inceput, balanta norocului in favoarea sa, si reuseste sa ramana insarcinata si sa dea nastere unei fetite, dintr-o relatie adultera cu seful de echipa al ciobanilor de la ferma, indragostindu-se  iremediabil de acesta. Dar soarta implacabila se incapataneaza sa-i rapeasca pacea si, pe fondul frustrarii socrului, atatat de aburii alcoolului, are parte de un episod violent si socant cu urmari, din cauza caruia isi pierde linistea, barbatul si sufletul i se umple de ura si amaraciune. Firul povestii se intinde si peste destinele urmatoarei generatii si continua cu iubirea dintre urmasii celor doua femei, care este grav amenintata de ura bunicilor.
Paleta personajelor este generoasa si foarte bine conturata, actiunea este ritmata, descrierile tinuturilor minunate. Paralel cu destinul celor doua eroine principale, autoarea urmareste si povestea orfanelor debarcate pe noul taram, unele gasindu-si fericirea, altele luptand din greu pentru supravietuire.
Scriitoarea intra un pic cu detalierea si in preocuparile noilor colonizatori,  ca vanatoarea de foci si balene, goana dupa aur, inceputurile extractiei de carbuni, cresterea ovinelor si bovinelor, prasirea si incrucisarea raselor, comertul, dar, si a celor mai putin legale, ca furtul si hotia de animale.
Mi-as fi dorit mai multe informatii si o detaliere mai bogata in ceea ce priveste populatia maora, ca si cultura si mod de viata sustinuta de realitatea istorica. Informatiile sunt destul de sarace si, chiar daca actiunea romanului se desfasoara dupa colonizarea de catre britanici, cand maorii fusesera deja infranti, ei sunt cunoscuti istoric ca o populatie razboinica de temut si as fi savurat ceva amanunte picante pe partea lor neinfricata si inclinata spre misticism.
Este o saga scrisa in ritm alert, ce are la baza o frumoasa si curata prietenie, neconditionata de barierele sociale, dar si  ura si dusmania, pe care timpul n-a reusit sa le stearga.

Reclame

5 gânduri despre “#recenzie In tara norului alb ( Trilogie #1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s