#maratonliterar

Provocare lansata de Anca in grupul „Despre carti, despre oameni” de pe facebook

Mai jos sunt provocarile alese de mine si cate doua-trei (sau chiar mai multe acolo unde nu m-am putut abtine) cuvinte despre fiecare in parte. Unele au fost adevarate succese, altele reale dezamagiri:

Provocare 1 – o carte care asteapta de mult in biblioteca:

Jurnalul diavolului de Robert Wittman & David Kinney

2018-05-06 02.27.54

Cartea abordeaza si detaliaza o varietate de evenimente ca: programul T4, program de eutanasiere a copiilor si adultilor cu infirmitati, legile ce vizau privarea de drepturi a evreilor, incercarea de a-i determina sa paraseasca Germania, confiscarea averilor acestora,  anexarea Cehoslovaciei, invadarea Poloniei si impartirea acesteia cu Rusia, invadarea Rusiei si masacrele din Est, a Frantei si cel mai mare jaf de obiecte de arta din istorie, bombardarea Angliei, lagarele de concentrare, gazarea deportatilor, planul utopic de repopulare a estului cu germani arieni, puri si loiali, lupta impotriva bisericii, primele semne ale declinului, prabusirea Germaniei, judecarea si pedepsirea criminalilor de razboi. Provocarea1 =  succes deplin.

Recenzia intreaga aici:  #recenzie Jurnalul diavolului

Provocare 2 – o carte de un autor de la care n-ai mai citit nimic:

916944

 

Despre dragoste si umbra de Isabel Allende dar sunt, oarecum, dezamagita. Cartea se citeste usor, dar este un roman banal, nu impresioneaza cu nimic, nu te marcheaza, nu simti nevoia sa te transpui in pielea personajelor. E o lectura relaxanta pentru dupa-amiaza. Povestea nu e bine conturata, abunda in detalii inutile, nu are cine stie ce ritm, nici macar nu-mi detaliaza scena politica si sociala, doar franturi de informatii. Singurul lucru care cat de cat mi-a placut sunt personajele principale. N-o recomand decat daca aveti nevoie de-o pauza de la actiune. Cea mai mare dezamagire a maratonului.

Provocare 3 – cartea cu cea mai frumoasa coperta:

ana_damian-scenariu_pentru_dragoste_c1

Scenariu pentru dragoste de Ana Damian – am ales cartea deoarece sunt indragostita iremediabil de epoca interbelica, dar m-a dezamagit un pic. Desi, la inceputul cartii se simte parfumul acelei epoci, cu cat am inaintat in lectura,  a inceput sa dispara, ajungand, la un moment dat, sa-mi dea senzatia ca citesc un roman de Sandra Brown. Trecand peste aceasta inconvenienta, cartea este o poveste de dragoste, o dragoste imposibila care se ia la tranta cu intreaga societate pentru a-si castiga o bucatica de cer, libera de prejudecatile si mentalitatea vremii. Cuplul atins de flacara pasiunii este format din Andrei, un tanar student, medic in devenire, crescut si educat de un om bogat si bine-vazut al vremii, fratele tatalui sau, care, insa, moare pe neasteptate, lasandu-l prada nevoii si disperarii. Sexul frumos este reprezentat de Smaranda, Printesa Basarabi, captiva intr-o casnicie ratata, o greseala a tineretii, posesoarea unei averi impresionante. Actiunea este declansata de tanara fata, care ii face o propunere stranie lui Andrei, angajat, de nevoie, ca taximetrist, pentru a se putea intretine si a-si continua studiile. Propunerea este un scenariu, prin care „vulpita” incerca sa-si constranga sotul sa ceara divortul. Dar, lucrurile se complica si cei doi sfarsesc intr-o situatie fara iesire, indragostiti intr-o lume care nu le intelege nevoile. Oare viata ii va readuce impreuna?

 Provocare 4  – recomandarea unui prieten:

DEX-ul si sexul de Radu Pavel GHEO

2018-05-11 00.09.01

Pe scurt, Radu Pavel Gheo face o analiza a modului in care romanul „isi fura singur caciula”, mascandu-si adevarata identitata sub clisee marete stravechi pe care, de altfel, le-a pierdut demult, optand pentru incultura si complexe culturale si nationale. Suntem o societate aflata  „coma asistata”. Mi-a placut incisivitatea si faptul ca nimeni nu e absolvit de „vina”. Suntem un intreg, un tot unitar aflat in „covalescenta”, dar fara sanse de recuperare, sau, as spune eu, in stare de aproape putrefactie, el situandu-se in primele randuri si fiind printre cei mai grav autoridiculizati. Un mod de a scrie pe sufletul meu.

Recenzia intreaga aici : #recenzie DEX-ul si sexul

 Provocare 5 – o carte ca un cer de vara:

1193454

Fara sa vreau sau sa stiu am ales cartea perfecta pentru #provocarea5. Cel mai frumos loc din lume este chiar aici este o carte pe care s-o citesti savurand o limonada si privind cerul senin, stiind ca in albastrul lui infinit o sa regasesti speranta si bucuria de a trai.
Iti aduce aminte ca trebuie sa vezi partea plina a paharului, soarele dupa nori, lumina in intuneric, lucrurile bune din intamplari groaznice. Oamenii incercati, cu probleme si tragedii percep intamplarile fericite mult mai intens decat oamenii cu o viata linistita, e ca un joc al contrastelor. Ca sa poti simti ca zbori printre nori, trebuie inainte sa ratacesti prin haurile prapastiilor. Provocare5 = cea mai placuta surpriza.

Reclame

3 gânduri despre “#maratonliterar

  1. Pe celelalte nu le-am citit. Îmi face cu ochiul „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” și mi-am propus de ceva timp să citesc ceva scris de Isabell Allende, dar încă nu am reusit.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Pe mine nu m-a convins Isabell Allende dar am inteles ca asta nu e printre cele mai bune lucrari ale ei. Cel mai frumos loc m-a surprins placut. E o lectura usoara, plina de optimism.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s