#recenzie Cel mai frumos loc din lume e chiar aici

de Care Santos & Francesc Miralles

Cel mai frumos loc din lume este chiar aici este o carte pe care s-o citesti savurand o limonada si privind cerul senin, stiind ca in albastrul lui infinit o sa regasesti speranta si bucuria de a trai.
Iti aduce aminte ca trebuie sa vezi partea plina a paharului, soarele dupa nori, lumina in intuneric, lucrurile bune din intamplari groaznice. Oamenii incercati, cu probleme si tragedii percep intamplarile fericite mult mai intens decat oamenii cu o viata linistita, e ca un joc al contrastelor. Ca sa poti simti ca zbori printre nori, trebuie inainte sa ratacesti prin haurile prapastiilor.

Nu uita niciodata: orice sentiment isi are reversul. Cand te simti nefericit, asta e o dovada ca poti fi fericit.
Iar asta e o veste buna.
Cand te simti singur, iti dai seama ce bine ar fi sa fii cu cineva.
Iar asta e o veste buna.
Trebuie sa te doara ceva ca sa apreciezi fericirea de a nu te durea nimic.
Iar asta e o veste buna.
De aceea, nu trebuie sa te temi niciodata de tristete, de singuratate sau de durere. Ele sunt dovada ca exista bucuria, iubirea si linistea.
Iata niste vesti bune.

Iris e o tanara singura, distrusa sufleteste de o drama: moartea parintilor intr-un accident. Este pierduta in intuneric, durere si lacrimi, si se indreapta cu seninatate spre sinucidere. Dar viata i-a rezervat alte planuri magice. Primul ei pas spre fericire: sa adopte un caine mic care cauta o dragoste mare. Asta a fost primul pas. Urmatorul a fost involuntar si s-a trezit indragostita de seducatorul si imaginarul Luca. Cu pasi mici, Iris reinvata sa traiasca, redescopera minunatia vietii si isi regaseste speranta.
Ce e fericirea? Este un lucru abstract si diferit pentru fiecare individ in parte. Oare sa te afli la locul potrivit in momentul potrivit, sa nu-ti doresti sa fii nicaieri in alta parte, sa realizezi ca pe moment cel mai frumos loc din lume e chiar unde te afli e fericirea? E posibil avand in vedere ca nu o poti asocia decat cu prezentul. Retraita, ca parte a trecutului, isi pierde din intensitate si se stinge.
Unde e farmecul vietii? Intr-o ceasca de ceai bauta cu o persoana placuta, intr-o plimbare prin parc cu patrupedul din dotare, intr-o reintalnire dupa zeci de ani cu o iubire de-o vara din adolescenta, intr-un cantec al tineretii, reascultat peste ani, intr-un haiku scris cand emotiile te coplesesc:

Pana in mana dreapta
Inima in partea stanga
Iar tu, pretutindeni.

Fericirea e in micile lucruri neinsemnate, e o ploaie de stropi. Daca inima este deschisa o sa fie inundata de ei.

Fericirea este o pasare ce stie sa zboare.

Frumusetea lumii si, implicit a vietii, trebuie redusa la esente, altfel riscam sa nu vedem padurea de copaci. Oamenii au tendinta sa complice totul. Simplitatea e calea spre fericire.
Stropii vin, lumineaza tot, apar curcubeele, soarele e mai cald, cerul mai senin…si apoi abisul din nou. Si, iar lupta pentru urmatorii stropi de fericire.
M-a incantat lista lui Iris: Zece lucruri de facut inainte sa mori. Cred ca o sa incerc sa concep si eu una, adaptata la visurile mele, pe care s-o si realizez.
Cartea abunda de versuri din melodii celebre, si mi s-a parut firesc acest lucru pentru ca muzica, muzica buna, vindeca si o viata frumoasa nu poate exista fara muzica:

Forget the past
Forget what’s next.
You are nowhere and
Everywhere now.

Iris se vindeca de tristete si jale, intelege ca pentru a merge mai departe trebuie sa lase trecutul in urma. Nu trebuie sa-l uite, dar ca sa poata privi spre viitor, trebuie sa-l accepte si sa-l inteleaga. Din nefericire, viata e un drum cu sens unic dar, poate chiar in asta consta unicitatea ei.

Lasa trecutul in urma si prezentul va porni… Si nu uita ca un drum de o mie de mile incepe cu primul pas.

Cartea e plina de magie si minuni. Lumea e plina de ingeri dar ingeri umani, generosi, altruisti, buni si frumosi.

Un inger e cel care te salveaza de la cadere invatandu-te sa zbori.

Durerea pierderii celor dragi, a absentei lor, a golului ramas este incet, incet atenuata de sentimente noi pentru oameni noi, pentru noi orizonturi, pentru un nou inceput, unul ce i se deschide in fata ochilor ca o mare albastra si calma.

Moartea e trista doar pentru cei care n-au avut curajul sa traiasca.

Reclame

5 gânduri despre “#recenzie Cel mai frumos loc din lume e chiar aici

    1. Ti-o recomand! E o lectura de maxim 2 ore, este scrisa aerisit. Te ajuta sa realizezi ce te face cu adevarat fericit. Te provoaca chiar sa-ti intocmesti o lista de visuri realizabile. Nu ma asteptam sa-mi placa asa tare!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s